Pečené kuře s kaštanovo-brusinkovou nádivkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pečené kuře s kaštanovo-brusinkovou nádivkou Foto:
Pečené kuře s kaštanovo-brusinkovou nádivkou
Foto: Coolinářka

Už jste někdy vyzkoušeli kaštanovou nádivku? Pokud ne, rozhodně byste to měli napravit! Jen se připravte na pro někoho možná zdlouhavé vyloupávání kaštanů. Pokud ale budete mít při nákupu štěstí, můžete si koupit už vyloupané.

Suroviny
menší kuře 1 ks
sušená majoránka
sladká paprika
rohlíky 3 ks
smetana 150 ml
malá šalotka 2 ks
jedlé kaštany, nasekané 150 g
sušené brusinky, nasekané 3 lžíce
čerstvý rozmarýn 1 lžíce
sůl, pepř
Postup
1

Celé omyté kuře důkladně ze všech stran osolte. Pod kůži mu dejte na několika místech trochu másla. Okořeňte ho trochou sladké papriky, sušenou majoránkou a čerstvě namletým pepřem. Takto připravené kuře dejte do máslem vymazaného pekáče.

2

Bílé rohlíky nakrájejte na malé kostičky. Ty dejte na cca 7 minut na suchý plech do vyhřáté trouby uschnout. Stačí, když rohlíkové kostičky ztvrdnou, nemusí být opečené.

3

Mezitím nasekejte oloupané jedlé kaštany a dvě šalotky. Na cca 70 g másla nejprve orestujte dosklovata šalotky, pak k nim přidejte jedlé kaštany, lístky čerstvého tymiánu a nasekaný čerstvý rozmarýn. Vše zalijte smetanou, osolte a nechte tak 5 minut provařit. Nakonec do této směsi přidejte nasekané sušené brusinky.

4

Nyní oddělte bílky od žloutků u tří vajec. Žloutky přidejte k nakrájeným vysušeným rohlíkům a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Smetanovou směs s kaštany a brusinkami rovněž přidejte k rohlíkům a vše zamíchejte. Nakonec jemně vmíchejte sníh z bílků. Takto připravenou nádivku nijak nezahušťujte, přendejte ji do vymazané zapékací mísy a pečte zvlášť nebo ji přidejte do pekáče ke kuřeti. Tuto variantu nedoporučujeme u většího kuřete. Špatně se pak koordinuje dopečení.

5

Pečte s kuřetem cca 60 minut pod pokličkou na 180 °C a následně odkryté na 200 °C dozlatova. Samostatně nádivku pečte cca 30 minut při 180 °C.

Pečené kuře s kaštanovo-brusinkovou nádivkou 2 Foto:

Pečené kuře s kaštanovo-brusinkovou nádivkou, foto: Coolinářka

Coolinářka Foto:

Coolinářka je COOL!

Svatava Vašková z Hradce Králové alias Coolinářka svůj foodblog založila na mateřské dovolené.

Jak říká, v rámci zachování zdravého rozumu, si jej našla jako únik od mateřských radostí, strastí a povinností. Vaří ráda už hodně let, ale na fotografování jídla se vrhla teprve nedávno, ale o to s větší vervou a vášní!

Její recepty zvládne každý a jsou z dostupných surovin.

Videa

reklama

reklama