Pečené koblihové muffiny

Doba přípravy:
Počet porcí: 12
Pečené koblihové muffiny  Foto:
Pečené koblihové muffiny
Foto: Pradobroty.cz

Koblihy mám ráda. Moc. Ale dělat je doma je trochu opruz. Už kvůli tomu, že je potřeba je smažit ve velkém množství tuku (jinak nejsou tak pěkné a rovnoměrně propečené), ideálně sádla, a co s tím pak? A když už se smaží, tak má smysl je smažit ve velkém – a kdo by to pak jedl?:o)

Alternativou, která koblihy samozřejmě nenahrazuje, jen částečně supluje, jsou tyhle pečené muffiny, které trochu vypadají a částečně chutnají jako koblihy. Ne, nejsou to koblihy, to bych si tvrdit nedovolila, ale chcete-li rychlovku (nejsou kynuté, za deset minut je máte v troubě), co je uvnitř krásně vláčná a lehce houbovitá (tak jak kobliha) a která skrývá marmeládové srdce, zkuste je.

Suroviny
jedlá soda 1 lžička
bílý jogurt, kefír nebo podmáslí 100 g
větší vejce 2 ks
vanilkový extrakt 1 lžička
máslo 140 g
Postup
1

V mikrovlnce nebo na sporáku zlehka rozpusťte máslo, odstavte a nechte chladit.

2

Troubu pusťte na 190 °C (horkovzduch na 170 °C). Formu na muffiny připravte, jak jsme zvyklí (já silikonové formičky olejem nevymazávám, je to potřeba jen poprvé a nebo když je nechám umýt v myčce, vy postupujte, jak jste u svých forem zvyklí).

3

V míse smíchejte mouku, cukr a jedlou sodu. V druhé smíchejte jogurt (kefír nebo podmáslí), vejce a vanilkový extrakt a metličkou lehce prošlehejte. Vlijte k mouce, zlehka promíchejte a přilijte máslo (nesmí být horké!) a rychle promíchejte. Není potřeba moc, muffiny by po upečení mohly být tuhé.

4

12 menších košíčků na muffiny naplňte z půlky těstem, do každé formičky přidejte asi půl lžičky marmelády a zakryjte druhou půlkou těsta.

5

Plech vložte do rozehřáté trouby a pečte 16 minut do zlaté barvy. Po upečení vyndejte z trouby, nechte ještě pět minut ve formě. Pak muffiny vyjměte, položte na mřížku a ještě teplé je pocukrujte.

6

Konzumujte hned po vychladnutí, čerstvé jsou nejlepší.

Pečené koblihové muffiny  Foto: Pečené koblihové muffiny, foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto: Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

Videa

reklama

reklama