Pečené kapustové klínky s bylinkovou strouhankou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–8
Pečené kapustové klínky s bylinkovou strouhankou  Foto:
Pečené kapustové klínky s bylinkovou strouhankou
Foto: All

Kapusta je hvězdou budoucnosti. Krásně křupavá zelenina je plná vitaminů a antioxidantů a navíc patří mezi dostupné suroviny. Zkuste ji upéct v troubě tak, aby byla na povrchu křupavá a uvnitř šťavnatá a měkká a zaručujeme, že se do ní rázem zamilujete.

Pečenou kapustu podávejte jako lehký hlavní chod nebo jako přílohu k masu - výborně se hodí třeba k vepřové nebo krůtí pečeni.

Suroviny
kapusta, nařezaná na osminky s vyříznutým košťálem 1 hlávka
olivový olej 3 lžíce
máslo 1 větší hrudka
hrubá strouhanka, rozmixovaná z čerstvého toustového chleba bez kůrek 4 lžíce
čerstvá máta nebo petržel (nebo směs), nasekané 2 lžíce
smetanová omáčka z dobrého sýra k podávání 150 ml
Postup
1

Předehřejte troubu na 220 °C. Olejem důkladně potřete kapustu ze všech stran a dejte na pečicí plech. Důkladně ochuťte solí a čerstvě namletým černým pepřem.

2

Pečte 25–30 minut, občas klínky otáčejte, dokud nebudou měkké a na povrchu křupavé.

3

V malé pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm strouhanku dozlatova. Sundejte z plotny a vmíchejte do ní bylinky.

4

Ohřejte sýrovou omáčku, přelijte jí klínky a posypte strouhankou.

5

PRIMA TIP: Při pražení strouhanky k ní zkuste přidat nahrubo nasekané mandle nebo pekanové ořechy.

Pečené kapustové klínky s bylinkovou strouhankou  Foto: Pečené kapustové klínky s bylinkovou strouhankou; foto: All

Videa

reklama

reklama