Pečené jahody s balzamikem a báječné vafle z mixéru

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pečené jahody s balzamikem a báječné vafle z mixéru Foto:
Pečené jahody s balzamikem a báječné vafle z mixéru
Foto: S vášní pro jídlo

Využijte sezonu jahod a připravte si zásoby na zbytek roku. Jestli máte rádi marmelády, pečené jahody vás dostanou. A k tomu recept na křupavé vafle, které jsou jednoduché v tom, že všechny ingredience nasypete do stolního mixéru a rovnou lijete na plotýnky.

Pečené jahody jsou jahodovým džemům na hony vzdálené, protože jsou plné kusů jahod. Intenzita jahodové chuti je koncentrovaná právě díky pečení, tak si připravte plech a jde se na to.

Suroviny
Pečené jahody:
čerstvé jahody 500 g
med (nebo agávový sirup) 2 lžíce
olej 1 lžíce
Na vafle:
prášek do pečiva 1 lžička
sůl 1 špetka
cukr 1 lžíce
vejce 1 ks
mléko 750–1000 ml
rozpuštěné máslo 50 g
Postup
1

Pečené jahody: jahody umyjte, odstopkujte a podle velikosti nakrájejte buď na půlky nebo čtvrtky.

2

V míse je promíchejte s medem a olejem, rovnoměrně rozložte na plech a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C.

Jahody se pečou zhruba hodinu a během pečení je na plechu občas promíchejte. Nakonec by mělo zbýt kromě jahod na dně plechu i menší množství hustšího sirupu, který promíchejte se lžící balzamikového octa. Ještě teplé jahody spolu se sirupem přelijte do sklenice, která vydrží v lednici asi týden. Každopádně pokud je budete chtít déle, vyplatí se sklenici sterilizovat.

3

Vafle: do mixéru postupně podle pořadí nasypejte nebo nalijte všechny suroviny, množství mléka je orientační z toho důvodu, že každá mouka saje jinak a cílem je vytvořit těsto, které půjde do vaflovače dobře nalít. Mixér pak zakryjte čepičkou a nechte minutu mixovat, aby se suroviny propojily a vzniklo nadýchané těsto, které pak nechte čtvrt hodiny odpočívat.

4

Před pečením vymažte vaflovač máslem a nechte ho rozpálit. Těsto pak nalijte na rozpálené plotýnky, uzavřete a nechte péct dozlatova asi 5 minut.

5

Wafle je nejlepší podávat ještě horké s pečenými jahodami, zakysanou smetanou a mandlovými plátky.

Pečené jahody s balzamikem a báječné vafle z mixéru Foto:

Pečené jahody s balzamikem a báječné vafle z mixéru Foto:

Pečené jahody s balzamikem a báječné vafle z mixéru, foto: S vášní pro jídlo

S vášní pro jídlo Foto: S vášní pro jídlo

S vášní pro jídlo je inspirativní foodblog, který píše Kaya Kounová Roubíčková.

Dobré jídlo je její velkou vášní, takže není náhoda, že čas ji přivedl k psaní právě o něm. Velmi ráda připravuje jídla nenáročná, zato s maximálně vyladěnými chutěmi.

Na stránkách blogu svasniprojidlo.cz se s vámi dělí o to nejlepší, co v kuchyni vytvořila. Najdete zde rozmanitou kuchyni z celého světa připravenou se špetkou hravosti a hlavně s vášní!

Videa

reklama

reklama