Pečené indonéské kuře s restovaným květákem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Pečené indonéské kuře s restovaným květákem Foto:
Pečené indonéské kuře s restovaným květákem
Foto: isifa.com

Pokud máte rádi indickou kuchyni, můžete si v jejím stylu připravit i klasické kuře. Stačí ho doplnit o pár nezbytných exotických ingrediencí.

Suroviny
kuře 1 ks
jarní cibulka 1 svazek
česnek 4 stroužky
citronová tráva 2 stonky
makadamové ořechy 5 ks
mletá kurkuma 2 g
mletý koriandr 10 g
krevetová pasta (nemusí být) 2 ml
kokosový nebo slunečnicový olej 40 ml
kokosové mléko 1 plechovka
Při podávání:
smažený květák (viz níže)
voňavá rýže
Postup
1

Dejte do mixéru jarní cibulky, citronovou trávu, makadamové ořechy, koření a krevetovou pastu, pokud ji použijete, přidejte 3 ml soli a vše rozmixujte do husté pasty. Pokud bude potřeba, přidejte trochu kokosového nebo slunečnicového oleje.

2

V pánvi rozehřejte zbývající olej a pečte na něm pastu na střední teplotě asi 1 minutu. Postupně přidávejte kokosové mléko a po každém přilití důkladně promíchejte. Potom odstavte z plotny. Omáčku přendejte do pekáče nebo hrnce.

3

Kuřeti svažte provázkem nohy a položte ho do omáčky prsy dolů. Přikryjte poklicí nebo alobalem a v předehřáté troubě pečte 20 minut. Vyndejte pekáč z trouby a kuře opatrně otočte. Dejte zpátky do trouby, už nepřikryté, a pečte dalších 40 minut nebo dokud nebude měkké a hnědé.

4

Vyndejte kuře z pekáče a před porcováním nechte 15 minut odpočívat. Omáčku slijte do džbánku a počkejte, dokud se tuk neusadí nahoře, potom ho odeberte a vyhoďte. Podávejte s omáčkou, smaženým květákem a rýží.

5

Smažený květák s chilli: 500g hlávku květáku rozeberte na jednotlivé růžičky. Vařte ho ve vodě 5 minut, potom přidejte 200 g nakrájených zelených fazolek. Nechte pobublávat dalších 5 minut, potom ho slijte a nechte okapat. Rozehřejte kokosový nebo slunečnicový olej na velké pánvi nebo ve woku. Smažte chilli papričky, 2–3 jarní cibulky, 2 stroužky rozdrceného česneku a na 2 minuty přidejte 10 ml nastrouhaného čerstvého zázvoru. Přidejte 10 ml sójové omáčky, 15 ml husté sójové omáčky (kekap manis) a 30 ml vody. Potom přidejte okapaný květák a zelené fazolky a smažte za stálého míchání. Stáhněte teplotu a nechte ještě 3 minuty pobublávat. Podávejte s kuřetem.

Videa

reklama

reklama