Pečené brambory s česnekovou majonézou

Doba přípravy:
Pečené brambory s česnekovou majonézou Foto:
Pečené brambory s česnekovou majonézou
Foto: Coolinářka

Něco tak geniálně jednoduchého, jako jsou pečené brambory, se snad nikdy nepřejí!

Suroviny
brambory typu A–B
čerstvý rozmarýn
bílý vinný ocet
neloupané stroužky česneku cca 6 ks
Majonéza:
dijonská hořčice necelá 1 lžíce
citronová šťáva 1 lžíce
sůl, pepř
Postup
1

Troubu předehřejte na 200 stupňů.

2

Brambory s tenkou slupkou důkladně omyjte a dejte je vařit. Čas záleží na velikosti brambor, jde o to, je uvařit jen do poloměkka, ne zcela.

3

Slijte je a nechte trochu zchladnout. Nakrájejte je podélně na čtvrtky a rozložte na plech s pečicím papírem.

4

Nyní brambory pokapejte olivovým olejem, lehce vinným octem, navrch je poklaďte čerstvým tymiánem a trochu osolte. Společně s bramborami dejte péct celé neoloupané stroužky česneku.

5

Teď si velmi jednoduše připravte domácí majonézu. Bude hotová během 5 sekund, vážně! Připravte si ponorný mixér, vysokou úzkou sklenici, do které mixér dosáhne až na dno a bude se v ní pohybovat jako píst.

6

Do sklenice dejte dva žloutky, olej, hořčici, citronovou šťávu, sůl a pepř. Nyní do ní až na dno vložte ponorný mixér, zapněte ho a pomalu ho táhněte nahoru. A je hotovo!

7

Brambory upečte dozlatova. Česnek vymačkejte ze slupky, rozmačkejte ho vidličkou a nechte v lednici trochu vychladnout. Nakonec ho zamíchejte do majonézy.

8

Česnek si můžete upéct i předem, budete mít jistotu, že bude měkký a vychladlý. Pak můžete upečené stroužky rovnou dát k ostatním ingrediencím do sklenice a majonézu umixovat přímo s ním.

9

Brambory dosolte a ihned podávejte s česnekovou majonézou.

Pečené brambory s česnekovou majonézou 2 Foto: Pečené brambory s česnekovou majonézou; foto: Coolinářka

Coolinářka Foto:

Coolinářka je COOL!

Svatava Vašková z Hradce Králové alias Coolinářka svůj foodblog založila na mateřské dovolené.

Jak říká, v rámci zachování zdravého rozumu, si jej našla jako únik od mateřských radostí, strastí a povinností. Vaří ráda už hodně let, ale na fotografování jídla se vrhla teprve nedávno, ale o to s větší vervou a vášní!

Její recepty zvládne každý a jsou z dostupných surovin.

Videa

reklama

reklama