Pečená zelenina s křenovým dresinkem

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Pečená zelenina s křenovým dresinkem Foto:
Pečená zelenina s křenovým dresinkem
Foto: All

Toto je naprostá lahůdka pro vegetariány, ale stejně tak může být skvělou přílohou ke kusu hovězího masa. Navíc s teplým křenovým dresinkem!

Suroviny
řepa, nakrájená na čtvrtky 2 menší ks
růžičková kapusta, rozpůlená 5–6 ks
střední hlávka květáku nakrájená na růžičky 1/2 ks
pastinák, oloupaný a rozpůlený 2 ks
mrkev, oloupaná a rozpůlená 4 ks
zelená dýně Hokkaido (kabocha) 2–3 plátky
střední cibule, nakrájená na čtvrtky 1 ks
česnek, podrcený 4 stroužky
mořská sůl 1/4 lžičky
čerstvě namletý černý pepř
kokosový olej 2 lžičky
zelená čočka 1/2 hrnku
čerstvá petrželka, jemně nasekaná 1 svazek
piniové oříšky na ozdobu
Dresink:
dijonská hořčice 1 lžíce
citronová šťáva 2 lžíce
teplý zeleninový vývar 1/4 hrnku
kus křenu, oloupaný a nastrouhaný cca 5 cm
Postup
1

Předehřejte troubu na 175 °C.

2

Naskládejte pokrájenou zeleninu do pekáče, pokapejte kokosovým olejem, ochuťte solí, pepřem a promíchejte. Pečte asi 30 minut.

3

Mezitím nasypejte čočku a bobkový list do rendlíku s vodou (nejlépe použijte jeden a půl dílu vody na jeden díl čočky, aby absorbovala veškerou tekutinu).

4

Přiveďte k varu na středním plameni, poté ho snižte a nechejte problublávat asi 15 minut, dokud nebude čočka hotová. Po uvaření dejte stranou.

5

Dresink: Dejte do mixéru hořčici, olivový olej, křen, zeleninový vývar a rozmixujte do krémovější tekutiny. Přilijte citronovou šťávu a promíchejte.

6

Pečenou zeleninu vyndejte z trouby, přidejte uvařenou čočku, posekanou petrželku a promíchejte. Na ozdobu posypejte piniovými oříšky. Podávejte s teplým krémovým dresinkem.

Pečená zelenina s křenovým dresinkem 2 Foto: Pečená zelenina s křenovým dresinkem, foto: theawesomegreen.com

Videa

reklama

reklama