Pečená řepa s praženými semínky a ostrým dipem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pečená řepa s praženými semínky a ostrým dipem  Foto:
Pečená řepa s praženými semínky a ostrým dipem
Foto: archiv TV Prima

Řepa je mezi zeleninou stále trochu otloukánek, přitom je to báječná a levná surovina, z které lze vykouzlit velmi lahodné pokrmy. Pokud připravíte plátky pečené řepy s česnekovo-křenovým dipem, na své hosty určitě zapůsobíte!

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
malé kulaté řepy (ideálně mix červené a zlaté) 8 ks
tučný tvaroh 200 g
čerstvý křen cca 5cm kousek
česnek 3 stroužky
sůl a čerstvě namletý pepř
směs loupaných semínek (dýňová, slunečnicová, lněná, lze použít i sezam, ořechy atd.) 150 g
čerstvý tymián na ozdobu
svěží mladé lístky řepy nebo rukola k podávání
Postup
1

Troubu rozpalte na 200 °C, řepy omyjte, osušte a každou zabalte natěsno do alobalu. Vložte je do pekáčku nebo plech a pečte hodinu až hodinu a půl (podle velikosti řepy).

2

Mezitím si připravte dip: Polovinu oleje smíchejte s tvarohem, solí, pepřem, očištěným a nastrouhaným křenem a prolisovaným česnekem utřeným s trochou soli. Když je řepa upečená, poznáte to také tak, že jde lehce propíchnout špejlí, opečte si nasucho na pánvi směs semínek. Stačí minuta, než se semínka rozvoní. Dají se péct i spolu s řepou v troubě, ale takto je máte lépe pod kontrolou.

3

Pečenou řepu rozbalte, propíchejte špejlí nebo vidličkou, aby vyšla pára a nechte chvíli zchladnout. Jakmile to jde, řepy oloupejte. Nakrájejte je na klínky či plátky, rozložte na talíř, zakapejte zbylým olejem, poprašte solí, rovnoměrně je posypte semínky a doplňte bohatou dávku dipu a lístky rukoly nebo řepy. Ozdobte tymiánem a podávejte.

PRIMA TIP: Zcela malé řepy velikosti golfového míčku pečte asi půl hodiny, větší, o průměru kolem 5 cm, kolem hodiny. Vybírejte na omak tvrdé a pevné nepoškozené bulvy.

Pečená řepa s praženými semínky a ostrým dipem  Foto: Pečená řepa s praženými semínky a ostrým dipem; foto: archiv TV Prima

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Uložit

Uložit

Videa

reklama

reklama