Pečená plněná rajčata

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pečená plněná rajčata  Foto:
Pečená plněná rajčata
Foto: David Turecký / Květinová kuchařka

Plněná rajčata jsou oblíbeý předkrm. Zkuste je tentokrát připravit zapečené a doplnit jedlými kvítky a lístky z divoké přírody nebo ze zahrádky, které jejich chuť zajímavě doplní.

Využijte při přípravě sladkých i slaných jídel více jedlého kvítí a býlí:

 

Suroviny
cibule 1 ks
máslo 1 lžíce
vejce 2 ks
parmazán nebo podobný tvrdý sýr 1 lžíce
jedlé kvítky a lístky na ozdobu a dochucení (např. agastache a zavinutky)
olej 1 lžíce
Postup
1

Rozehřejte troubu na 200 °C. Připravte si menší pekáček a vytřete jej olejem.

2

Uřízněte vršek rajčat a vydlabejte vnitřní část. Nechejte je vykapat. Vyškrabanou dužinu nevyhazujte, pokrájejte ji na malé kousky. Stejně tak vydlabejte dužinu z uříznutých vršků a pokrájejte ji. Cibuli nakrájejte najemno a osmažte na másle dozlatova. K osmažené cibulce přidejte pokrájená rajčata.

3

Vejce krátce prošlehejte se strouhankou a polévkovou lžící vody. Jakmile se z rajčat vydusí voda, přilijte vaječnou směs a krátce osmažte, aby náplň ještě zůstala vláčná a tvárná, asi jako míchaná vajíčka. Listy zavinutky nebo agastache (nebo jiného jedlého býlí) nasekejte na nudličky a vmíchejte k obsahu pánvičky.

4

Rajčata naplňte směsí a skládejte na plech lehce vymaštěný olejem. Pečte 20 minut, pak posypte sýrem a ještě 5 minut zapékejte, aby se sýr rozpustil.

Pečená plněná rajčata  Foto: Pečená plněná rajčata , Foto: David Turecký / Květinová kuchařka

Květinová kuchařka – jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení

Květinová kuchařka Foto:

Jana Vlková

Objevte nové chutě a vůně prostřednictvím jedinečných receptů s jedlým kvítím a býlím, které váš talíř promění v malířské plátno plné lákavých barev a tvarů.

Sběr květů bude díky věrným ilustracím herbáře, který je spolu s receptovou částí přehledně rozdělen do čtyř ročních období kytkožrouta, procházkou nejen růžovým sadem.

Kniha Jany Vlkové vám poradí, kam a kdy se na lov kvítí vydat, čím se vyzbrojit nebo jakým místům a rostlinám se naopak vyhnout; obsahuje 99 rostlinných druhů, zajímavé informace i tipy a také recepty na výtečné polévky, saláty, hlavní jídla či sladkosti. Sbírání a následné zpracování darů přírody, to není jen radost z neotřelých pokrmů, ale i cesta k vnitřnímu klidu, pohodě a vyrovnanosti.

Foto receptů: David Turecký, Ilustrace herbáře: Pavla Dvorská

Nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz za 449 Kč

Videa

reklama

reklama