Pečená kuřecí stehna s kurkumou a hořčicí

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Pečená kuřecí stehna s kurkumou a hořčicí  Foto:
Pečená kuřecí stehna s kurkumou a hořčicí
Foto: Nová biokuchařka Hanky Zemanové

Při přípravě masových receptů oslovila Hanka Zemanová šéfkuchaře Davida Šaška, člena Aliance výživových poradců, který rád vaří z biomasa pro jeho plnou chuť.

Další recepty z Nové biokuchařky Hanky Zemanové najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Pestré chuti podzimu s Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si pestré chutě podzimu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH najdete v prodejní síti již od 14. září a opět v něm nechybí spousta originálních receptů, s kterými si užijete podzim plný chutí, vůní...
Suroviny
mrkev 2 ks
menší petržel 1 ks
menší celer 1 ks
cibule 1 ks
brambory 400 g
menší lístky šalvěje 10 ks
sůl a čerstvě namletý pepř
kuřecí stehna (po 300 g) 2 ks
mletý kmín 1 lžička
voda asi 500 ml
mletá kurkuma 1 lžička
jemná dijonská hořčice 1 a 1/2 lžíce
máslo 50 g
Postup
1

Troubu předehřejte na 170 °C.

2

Zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. Brambory rozpulte, pěkné bio brambory ponechte ve slupce. Vše promíchejte v litinovém hrnci s šalvějovými lístky a osolte.

3

Maso osolte, opepřete, posypte kmínem a rozdělte příčným řezem v kloubu na horní a spodní díl. Naskládejte na zeleninu.

4

Ve vodě rozmíchejte kurkumu a hořčici a přelijte přes maso, stehna by měla být do dvou třetin potopená. Položte na něj plátky másla. Hrnec přiklopte poklicí a vložte do vyhřáté trouby. Pečte zhruba 2 hodiny, občas zkontrolujte a přelijte výpekem. Případně přilijte trochu vody nebo pečte posledních 15 minut bez poklice, je-li omáčka příliš vodová.

5

Jakmile stehna zezlátnou, maso změkne a odděluje se od kosti, osolte či opepřete a podávejte se zeleninou a bramborami.

Kurkuma

Toto koření je tradičně velmi ctěno v jihovýchodní Asii, zejména v Indii, ale stejně tak ji považuje za cenný lék i moderní věda. Lidé v Indii věřili, že kurkuma pomáhá k zajištění prosperity a že čistí energetická centra v těle, tzv. čakry. Dr. Kamlesh ji považuje za klíčové přírodní antibiotikum. A moderní věda zjistila, že kurkuma je skvělý lék i prevence proti rakovině. Kromě toho má antiseptické a antibakteriální účinky, čistí krev a funguje jako obrana proti zánětům v těle.

Aktivní složka kurkumy se nazývá kurkumin a je mnohonásobně silnější v kombinaci s černým pepřem. Proto když restujete zeleninu nebo děláte základ na polévku, měla by kurkuma do pánve zamířit v doprovodu pepře.

NOVÁ BIOKUCHAŘKA HANKY ZEMANOVÉ

Nová biokuchařka Hanky Zemanové Foto:

První vydání Biokuchařky v roce 2005 působilo jako zjevení. Hanka Zemanová v ní používala spoustu zeleniny a relativně neznámých surovin, představovala biopokrmy a převážně bezmasá jídla. Poté napsala další velmi úspěšnou knihu Bioabecedář Hanky Zemanové, ve kterém filozofii bio vysvětlila pěkně zeširoka i do hloubky.

Po deseti letech přichází na trh s novou Biokuchařkou, kterou kompletně přepracovala. Obsahuje aktuální informace o biopotravinách, nových výživových trendech i ekologickém zemědělství. Přináší inspiraci na zdravý život pro každý den. Prozradí vám, kam se za tu dobu ve výživě sama posunula a co doma ráda vaří. S pomocí odborníků hodnotí objektivně nové trendy ve výživě (např. raw, bezlepkovou stravu, superpotraviny apod.) a poradí, jak se v nich vyznat a jak si udělat vlastní názor. Nezapomíná ani na zajímavé ekofarmáře a významné ekologické projekty. A protože dává přednost vegetariánským pokrmům, k tvorbě masových receptů přizvala vynikajícího šéfkuchaře Davida Šaška, člena Aliance výživových poradců.

Výsledkem je krásná kniha s 80 novými recepty a působivými fotografiemi.

Vydává Smart Press, www.smartpress.cz

Videa

reklama

reklama