Pečená křupavá brokolice s česnekem a citronem

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Pečená křupavá brokolice s česnekem a citronem  Foto:
Pečená křupavá brokolice s česnekem a citronem
Foto: All

Je to skoro neuvěřitelné, ale když brokolici místo vaření či dušení strčíte do trouby, stane se malý zázrak. Zelené růžičky získají pečením úplně jinou chuť, než jak ji znáte. Brokolice má téměř oříškovou příchuť, křupavé kousky k dokonalosti dotáhne česnek a svěží citron. To vážně stojí za zkoušku!

Suroviny
česnek 4 stroužky
olivový olej 1/4 hrnku
brokolice 1 hlávka
drcené chilli vločky
sůl
čerstvě namletý černý pepř
citronová kůra 1 1/2 lžičky
Postup
1

Oloupané stroužky česneku nakrájejte na velmi tenké plátky. V malé pánvi rozehřejte olivový olej a česnekové plátky na něm pomalu na mírném ohni restujte dozlatova. Trvá to asi 3 minuty. Plátky česneku vyjměte z pánve a schovejte stranou. Česnekový olej nechte zchladnout do pokojové teploty.

2

Zatímco olej chladne, předehřejte troubu na 250 stupňů. Brokolici rozdělte na malé růžičky pomocí menšího ostrého nože. Menší kousky jsou lepší, opečou se pěkně dokřupava.

3

Růžičky řádně promasírujte s vychladlým česnekovým olejem a poté je rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Ochuťte solí a dejte do trouby péct asi na 15 minut, až budou opečené dokřupava a dozlatova.

4

Upečenou brokolici dochuťte pepřem, chilli vločkami podle chuti a na závěr zasypte česnekovými plátky, citronovou kůrou a vše zakapejte citronovou šťávou.

Pečená křupavá brokolice s česnekem a citronem  Foto:

Pečená křupavá brokolice s česnekem a citronem, foto: dinnerwasdelicious.com

Podobným způsobem můžete připravit i květák a stojí to fakt za to :) 

 

Recept

Pečený květák  Foto:

Pečený květák v orientálním stylu

Tento způsob přípravy květáku stojí určitě za vyzkoušení. Pečením se chuť této zeleniny výrazně promění, lehce zkaramelizuje a orientální koření mu dodá neuvěřitelný...
Videa

reklama

reklama