Pečená krkovice špikovaná česnekem a dýňové pyré

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pečená krkovice špikovaná česnekem a dýňové pyré  Foto:
Pečená krkovice špikovaná česnekem a dýňové pyré
Foto: Smoothcooking.cz

Podzim klepe na dveře, což znamená jediné... Dýně všude, kam se podíváš :) Skvělá dýňová kaše se více než hodí k pořádné masové pečínce. Bylinkami a česnekem ovoněná šťavnatá krkovice je zářným příkladem.

Suroviny
Pečínka:
vepřová krkovice bez kosti 1 kg
česnek 10 stroužků
čerstvý tymián a rozmarýn
velká cibule 2 ks
máslo 1 lžíce
sůl
česrtvě namletý pepř
Pyré:
Hokkaido dýně, vydlabaná 600 g (1 menší dýně)
brambory 1 kg
sůl 1 lžička
mléko cca 300 ml
Postup
1

Úzkým ostrým nožem udělejte díry do masa a vtlačte do nich celé oloupané stroužky česneku. To samé udělejte s celými snítkami bylinek, tak aby česnek i bylinky byly i uvnitř masa. Maso pevně převažte kuchyňským provázkem. Bude při pečení krásně držet tvar a udrží si šťavnatost.

2

Pekáč nebo kastrol na pečení rozpalte na plotýnce, rozpusťte v něm máslo a vložte na půlkolečka nakrájenou cibuli a rozmarýn. Když je cibule lehce orestovaná, vložte i maso a ze všech stran opečte, aby se zatáhlo a šťáva zůstala uvnitř. Když je maso ze všech stran opečené, podlijte ho sklenicí vody, osolte, opepřete a vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů. Pečte zhruba 1 hodinu, po celou dobu průběžně polévejte vypečenou šťávou.

3

Po hodině vyndejte pekáč z trouby a maso z něj vyjměte a nechte stranou v teple. Vezměte si mísu a jemný cedník a přeceďte šťávu z pekáče. Cibuli v cedníku propasírujte spodní stranou lžíce do šťávy. Poté šťávu ochutnejte a případně dochuťte. Z masa odstraňte provázek, nakrájejte ho na plátky a podávejte s vypečenou šťávou a dýňovým pyré.

4

Na dýňové pyré si připravte dýni Hokkaido. Omyjte ji, rozkrojte, vydlabejte semínka a odkrojte "bubáky". Pokud chcete mít pyré dokonale jemné, dýni oloupejte, ale není to nutné. Dýni nakrájejte na kostky, vyskládejte na pekáč vyložený pečicím papírem, osolte, opepřete, zakapejte olivovým olejem, dejte do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečte doměkka, což trvá asi 15 minut.

5

Mezitím oloupejte brambory a nakrájené na kostky je dejte vařit do osolené vody na asi 20 minut, aby byly měkké.

6

Sceďte brambory, přisypte k nim upečenou dýni, osolte a vlijte horké mléko (postupně přilévejte). Rozšťouchejte nebo rozmixujte dohladka, podle toho, jakou strukturu máte rádi. Pro lepší chuť můžete do kaše vmíchat cibulku orestovanou na másle.

Pečená krkovice špikovaná česnekem a dýňové pyré 2 Foto:

Pečená krkovice špikovaná česnekem a dýňové pyré 3 Foto:

Pečená krkovice špikovaná česnekem a dýňové pyré 4 Foto:

Pečená krkovice špikovaná česnekem a dýňové pyré  Foto:

Pečená krkovice špikovaná česnekem a dýňové pyr, foto: Smoothcooking.cz

Smooth cooking aneb vaříme hladce

Smoothcooking.cz Foto:

Ze začátku jsem si založila internetový zápisník, kam jsem zapisovala recepty pro mé přátele. Ale po roce ho začali sledovat i další lidé, tak jsem se rozhodla koupit si doménu a začít opravdu blogovat. Přidala jsem tomu duši a hlavně zapojila i můj osobní život. Do všech receptů přidávám hlavně kus sebe a obrovskou dávku úsměvu a elánu.

Můj blog Smoothcooking.cz je souhrn jednoduchých a rychlých receptů, které zvládne i úplný začátečník. Je proložen složitějšími recepty pro ty, kteří chtějí strávit u plotny i několik hodin. Najdete zde sladké, slané, ale i nápoje a smoothie.

Popisuji tipy, triky, inspiraci na to, jak být lepší kuchařkou či kuchařem, dále doporučené restaurace, ingredience a vybavení a food akce. Snažím se vám být opět o krok blíže, a tak jsem začala točit videorecepty a vlogy z food akcí.

Videa

reklama

reklama