Pečená jehněčí kýta s mandlovou kaší

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pečená jehněčí kýta s mandlovou kaší  Foto:
Pečená jehněčí kýta s mandlovou kaší
Foto: kuchařka Jednoduchý stůl

Jehněčí maso je stále trochu dekadentní záležitost, mnohé odrazuje svou charakteristickou, mírně nasládlou vůní. Upečte ho s bylinkami a propadnete mu. A když ho doplníte bramborovou kaší bez mléka s křupavými plátky mandlí, nemusíte se příliš strachovat ani o svou linii.

Další výtečné recepty, které rozšíří váš repertoár domácí kuchyně pro celou rodinu, najdete v jarním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Užijte si krásné jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu Prima FRESH plné nových, svěžích receptů, které je radost vařit, najdete v prodeji již od 8. března.
Suroviny
Maso:
čerstvý rozmarýn 2 snítky
jehněčí kýta bez kosti 1 kg
olivový olej 1 lžíce
mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
citron k podávání 1 ks
Kaše:
plátky mandlí 30 g
brambory 600 g
česnek 4 stroužky
sůl
citron 1 ks
hladkolistá petržel, nadrobno nakrájená 1 hrst
Postup
1

Troubu předehřejte na 200 °C. Na plech nasypte mandle a pečte je pár minut, až lehce zezlátnou. Pozor, připalují se velmi rychle. Vyjměte a nechte zchladnout.

2

Rozmarýn rozemněte na dno pekáče. Na něj položte maso a potřete ho ze všech stran olivovým olejem. Osolte ho, opepřete a pečte v předehřáté troubě 70 minut, až bude středně propečené.

3

Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na menší kousky. Vložte je do hrnce s loupaným česnekem, osolte a zalijte vodou, aby byly ponořené. Uvařte doměkka, zhruba 15–20 minut. Slijte, ale vodu uchovejte.

4

Uvařené slité brambory a česnek vraťte do hrnce, přidejte strouhanou citronovou kůru a šťávu a extra panenský olivový olej. Rozmačkejte dohladka, aby vznikla vláčná kaše. Podle potřeby ji můžete rozředit trochou slité vody. Do hotové kaše vmíchejte pečené mandle a petrželku a dle chuti osolte.

5

Jehněčí pečeni vyjměte z trouby a přeložte ji na teplý talíř. Zabalte ji do alobalu a nechte 5 minut odpočívat. Nakrájejte ji na plátky a podávejte s kaší a plátky citronu.

PRIMA TIP: Pečeni doplňte hráškem dušeným na másle s mátou nebo zeleninovým salátem.

Pečená jehněčí kýta s mandlovou kaší  Foto: Pečená jehněčí kýta s mandlovou kaší; foto: kuchařka Jednoduchý stůl

Jednoduchý stůl

Jednoduchý stůl Foto:

Svěží a báječné recepty pro každý den

Michele Cranston

Více než sto receptů od rychlých a jednoduchých večeří pro všední den podávaných v obyčejné misce přes rodinná jídla moderního vzhledu až po staré dobré recepty na slavnostní a víkendové pokrmy podávané na jednom velkém talíři pro více lidí dohromady a doplněné o různé přílohy.

Recepty jsou moderní, jednoduché a originální. Na jejich přípravu budete potřebovat pouze dostupné suroviny a přísady, které stačí už jen chytře zkombinovat. Získáte osobité jídlo plné vůní a chutí, které si každý zamiluje. V celé knize najdete spoustu rad a informací, jak nejsnáze dosáhnout správného výsledku – tedy jídla potěšující všechny smysly.

Vydalo nakladatelství Omega.

Videa

reklama

reklama