Pečená avokáda s rajčaty a sezamem

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Pečená avokáda s rajčaty a sezamem  Foto:
Pečená avokáda s rajčaty a sezamem
Foto: Lahodně s Ellou a přáteli

Pokud jste doposud nikdy neokusili pečené avokádo, připravili jste se o hodně! Jak se avokáda pečou, rajčátka se rozevřou, změknou a získají bohatší chuť. Zelená avokáda s červenými rajčátky ve středu jsou krásná i na pohled. Vyniknou i jako součást víkendového brunche nebo párty občerstvení.

Suroviny
zralá avokáda 2 ks
cherry rajčátka 100 g + pár na ozdobu
česnek 2 stroužky
olej z praženého sezamu 3 lžičky
olivový olej 2 lžíce
sůl a čerstvě namletý pepř
sezamová semínka 4 lžičky
šťáva ze 2 limet
nasekaný koriandr 1 menší hrst
Postup
1

Troubu předehřejte na 180 °C. Avokáda rozpulte, vyjměte pecky a lžičkou mírně vydlabejte dužinu kolem vzniklé prohlubně. Můžete ji sníst.

2

Rajčata překrojte napůl, česnek podrťte. Promíchejte s 1 lžičkou sezamového oleje, 1 lžičkou olivového oleje a větším množstvím soli a pepře.

3

Na plech položte lehce zmačkaný alobal a rozložte na něj rajčata řeznou stranou vzhůru. Alobal je při pečení udrží na svém místě. Případná zbylá rajčata rozložte kolem avokád na druhý plech. Zakápněte zbylým olivovým olejem, osolte, opepřete a pečte 15–20 minut.

4

Pečená avokáda rozdělte na talíře, posypte je sezamovými semínky, zakápněte limetovou šťávou a zbylým sezamovým olejem. Ozdobte koriandrem a podávejte.

PRIMA TIP: Olej z praženého sezamu se lisuje zastudena z opražených sezamových semínek. Při grilování nasucho se zintenzivní chuť semínek a olej tím získá silnější vůni. Hodí se především do asijské kuchyně, ale rozumí si i s olivovým olejem v marinádách a salátech.

Pečená avokáda s rajčaty a sezamem  Foto: Pečená avokáda s rajčaty a sezamem; foto: Lahodně s Ellou a přáteli

Lahodně s Ellou a přáteli Foto:

LAHODNĚ S ELLOU A PŘÁTELI

Ella Woodward

Pokud máte Ellinu první kuchařku a vaříte podle ní, určitě pravidelně odpovídáte na dotazy, čím to, je že vypadáte tak báječně a mladě a možná po vás ostatní také chtějí recepty na ta dobrá jídla, co si nosíte do práce či do školy.

V nové knize se proto Ella zaměřila na občerstvení pro přátele a vymyslela spoustu zdravých a především výborných receptů pro nejrůznější příležitosti – od společné snídaně přes slavnostní oběd, přátelskou večeři či piknik. Ella umí fantasticky kombinovat chutě, vůně a textury potravin a zároveň dbá i na jejich výživovou hodnotu a vliv na zdraví. S Ellou se k němu projíte.

V nakladatelství Omega vyšlo v květnu a má 288 stran.

Videa

reklama

reklama