Pečeme bez lepku: Kokosové laskonky

Doba přípravy:
Počet porcí: 40 ks
Kokosové laskonky Foto:
Kokosové laskonky
Foto: Petra Novotná / Bez lepku

Tradiční zákusek, který si dáte jedině v české cukrárně. I když možná vypadá složitě, jeho přípravu určitě zvládnete i doma a své hosty mile překvapíte! Výhodou je i fakt, že tento zákusek je bez mouky, a tedy i bez lepku.

Základem úspěchu je správně uvařený cukrový rozvar na tzv. slabý let. Cukr se ve vodě vaří při 115 °C, a pokud do něj ponoříte drátěné očko o průměru 6 mm, rozvar se na něm zachytí, a když do něj fouknete, vytvoří bublinku – slabý let. Pokud to s laskonkami myslíte vážně, pořiďte si cukrářský teploměr. A když už ho budete mít, máte pádný důvod k přípravě laskonek co nejčastěji.

Další recepty na báječné moučníky a zákusky bez lepku najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu prima FRESH je nabité svěžími, zelenými a křupavými recepty, které vám zpříjemní celou jarní sezonu. Nechybí ani inspirace pro ty, co milují sladké!...
Suroviny
Těsto:
vaječné bílky 75 g (cca ze 2 vajec)
voda 40 ml
strouhaný kokos 110 g
Krém:
karamelové salko 1 plechovka
povolené máslo 250 g
Poleva:
kvalitní hořká čokoláda 150 g
100% tuk na polevy (Omega, Stella) 75 g
Postup
1

Tři plechy vyložte pečicím papírem.

2

Bílky vyšlehejte s 50 g krupicového cukru na tuhý sníh. Zbylý cukr svařte ve vodě, až se cukr rozpustí a teplota vody dosáhne 115 °C, tzv. na slabý let. Cukrový rozvar zašlehejte do bílkového sněhu a pokračujte ve šlehání, až směs trochu zchladne (zhruba 10 minut). Vmíchejte kokos a moučkový cukr.

3

Směs naplňte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a stříkejte na pečicí papír malé oválky – laskonky. Nechte je zaschnout (zhruba 15 minut) a rozehřejte troubu na 130 °C. Vložte do ní laskonky a nechte je péct, resp. sušit zhruba 30 minut. Správně upečené laskonky jsou lesklé a bílé a snadno je sloupnete z pečicího papíru. Nechte je zchladnout.

4

Na krém vyšlehejte salko s máslem dohladka. Hrudkám zabráníte, když budou mít obě suroviny stejnou teplotu. Krémem naplňte cukrářský sáček s řezanou zdobicí špičkou a nastříkejte ho na polovinu laskonek. Přiklopte je suchými laskonkami.

5

Na polevu rozehřejte čokoládu s tukem dohladka a laskonky polevou pokropte – dobře to jde vidličkou nebo lžičkou.

PRIMA TIP: V cukrárnách používají na dokonalé tvary laskonek speciální formy, doma je můžete nahradit tak, že si ze čtvrtky vystřihnete oválek a na pečicí papír ho obkreslíte. Pak papír otočte a těsto stříkejte do viditelných obrysů.

Článek

Čokoládový koláč s hruškami (bez mouky) Foto:

18x báječné sladké recepty bez lepku

Pokud se vyhýbáte lepku, máme pro vás výběr výborných receptů na sladké moučníky a dezerty, které se buď obejdou zcela bez mouky, nebo je v nich použitá bezlepková mouka.

Bez lepku - sladké i slané recepty Foto: Bez lepku – sladké i slané recepty

Lucie Kazdová z Bezlepkové cukrárny

Vaření a pečení bez lepku má svá úskalí – bezlepkové těsto se totiž chová úplně jinak než klasické. Autorka knihy, která je maminkou syna s celiakií, to ale pojala jako výzvu a založila úspěšnou specializovanou cukrárnu a malý bezlepkový obchod ve Zdibech. Spolu s ní jsme připravili knihu, která obsahuje přes 60 vyladěných receptů, prověřených každodenní praxí. Díky nim budete moci i u sebe doma udělat (nejen) dětem třeba bezlepkové kornoutky na zmrzlinu, dorty, cupcakes, věnečky nebo špičky. Kromě klasických zákusků tu ale najdete také řadu receptů pro každý den: rychlé bábovky a další sladké dobroty či úžasný chléb a pečivo v bezlepkovém provedení. Součástí knihy jsou informace o vhodných surovinách, přehledné a osvědčené postupy i další praktické rady pro život bez lepku.

Vydalo nakladatelství Smart Press.

Videa

reklama

reklama