Pečeme bez lepku: Dort úspěšných

Doba přípravy:
Počet porcí: 8
Pečeme bez lepku: Dort úspěšných  Foto:
Pečeme bez lepku: Dort úspěšných
Foto: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody

Norové mají talent na opravdu originální názvy dortů a tenhle není výjimkou. Asi se shodneme, že kdokoliv ho takhle pojmenoval, musel být přesvědčen, že s ním zaručeně zaboduje, a taky měl proč.

Korpus i krém jsou podobné jako u koláče Daim, který jistě znáte, pokud rádi nakupujete nábytek od švédských výrobců, protože bývá k dostání v jejich supermarketech. Výhodou navíc je, že je přirozeně bezlepkový.

Článek

Čokoládový koláč s hruškami (bez mouky) Foto:

18x báječné sladké recepty bez lepku

Pokud se vyhýbáte lepku, máme pro vás výběr výborných receptů na sladké moučníky a dezerty, které se buď obejdou zcela bez mouky, nebo je v nich použitá bezlepková mouka.
Suroviny
celé mandle 200 g
špetka soli
Krém
žloutky 5 ks
máslo pokojové teploty, nakrájené na kostky 150 g
čokoládové hobliny na ozdobu
2 kulaté dortové formy s pečicím papírem, vymazané máslem
Postup
1

Předehřejte si troubu na 160 °C.

2

Mandle v mixéru nasekejte nahrubo a smíchejte s moučkovým cukrem. Bílky se solí ušlehejte do krémového sněhu. Opatrně k němu přisypte mandle s cukrem a zapracujte stěrkou.

3

Nalijte do připravených forem a pečte 35–40 minut dozlatova. Po vyndání proveďte špejlový test, opatrně vyndejte a nechte vychladnout.

4

Zatím si připravte krém: Žloutky, šlehačku a krupicový cukr smíchejte v kastrolu a za stálého šlehání začněte zahřívat na mírném ohni. Až směs dosáhne bodu varu, hned ji odstavte. V tu chvíli už by směs měla být tak hustá, že když v ní namočíte lžící a prstem přejedete po její zadní straně, v krému zůstane žlábek.

5

Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a pak pomalu zašlehejte máslo, dokud krém nebude hladký a lesklý. Asi dvě třetiny použijte, abyste spojili korpusy a zbytek namažte navrch a posypte čokoládovými hoblinami. Podávejte vychlazený.

Pečeme bez lepku: Dort úspěšných  Foto: Pečeme bez lepku: Dort úspěšných; foto: FIKA & HYGGE – Skandinávské pečení pro chvíle pohody

FIKA & HYGGE – Skandinávské pečení pro chvíle pohody

FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody Foto:

Bronte Aurell

Sbírka více než 60 receptů na výborné koláče, sušenky, dorty a další dezerty z celé Skandinávie.

Lahodné ovocné koláče, sušenky, krémové cukrovinky, domácí buchty, pečivo i chleba – to vše je oslavou skutečného skandinávského pečení v celé své kráse.

FIKA je švédské slovo znamenající setkat se u šálku kávy nebo čaje a zakousnout něco dobrého. A je to také slovo pro pochoutku. Švédové si tradičně udělají dvě takové přestávky během každodenního shonu na setkání s rodinou, kolegy, přáteli i dětmi.

HYGGE je slovo, které vzniklo v Norsku, ale nyní je používáno hlavně v Dánsku. Znamená „vznešený stav útulnosti, který cítíte, když jste se svými blízkými“. Hygge může být vylepšeno krbem, dobrým filmem, šálkem něčeho teplého...

Vydalo nakladatelství Omega.

Videa

reklama

reklama