Pečeme bez lepku: Cupcaky s ovocem

Doba přípravy:
Počet porcí: 20–25 ks
Pečeme bez lepku: Cupcaky s ovocem  Foto:
Pečeme bez lepku: Cupcaky s ovocem
Foto: Petra Novotná / Bez lepku

Název v překladu znamená dortík v hrnku a odkazuje na to, že cupcaky původně vznikly jako drobné rychlé pohoštění ke svačině. Zamilují si je zejména děti, které je zvládnou připravit samy.

Upéct je můžete z libovolného těsta – piškotového, kakaového, ořechového nebo mrkvového a ozdobit šlehačkou, krémem, polevou či ovocem.

Článek

Čokoládový koláč s hruškami (bez mouky) Foto:

18x báječné sladké recepty bez lepku

Pokud se vyhýbáte lepku, máme pro vás výběr výborných receptů na sladké moučníky a dezerty, které se buď obejdou zcela bez mouky, nebo je v nich použitá bezlepková mouka.
Suroviny
Těsto:
vejce 4 ks
bezlepková mouka Schär Mix C Patisserie 100 g
rostlinný olej 1 lžíce
máslo a mouka na vymazání formy
Krém:
(mražené) ovoce (jahody, borůvky, lesní směs...) 150 g
cukr krupice 2 lžíce
Postup
1

Formu na muffiny vymažte máslem a vysypte moukou. Použít můžete i papírové košíčky, postavte je na pečicí plech, ale obvykle se na těsto nalepí. Troubu předehřejte na 180 °C.

2

Bílky vyšlehejte s 80 g cukru na tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte se zbylým cukrem do pěny. Zašlehejte do nich dvě lžíce mouky a pozvolna vmíchejte zbylou mouku, olej a sníh tak, aby hmota neklesla. Rozdělte ji do připravených košíčků či formy a pečte v předehřáté troubě zhruba 10 minut, až zezlátnou a špejle zapíchnutá do středu vyjde ven suchá a čistá. Vyjměte je, vyklopte a nechte vychladnout na mřížce.

3

Mezitím zahřívejte ovoce v hrnci, aby povolilo a pak ho rozmixujte ponorným mixérem na pyré. Nechte ho zchladnout.

4

Mascarpone vyšlehejte s cukrem, přilijte smetanu a vychladlé pyré. Pro výraznější barvu krému použijte potravinářské barvivo. Krém naplňte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou, nastříkejte ho na vychladlé cupcaky a ozdobte je podle libosti.

PRIMA TIP: Hotové cupcaky můžete nazdobit ovocem, marcipánovými kvítky či srdíčky, vykrojenými tvary z fondánu, čokoládovou posypkou...

Pečeme bez lepku: Cupcaky s ovocem  Foto: Pečeme bez lepku: Cupcaky s ovocem; foto: Petra Novotná / Bez lepku

Bez lepku - sladké i slané recepty Foto: Bez lepku – sladké i slané recepty

Lucie Kazdová z Bezlepkové cukrárny

Vaření a pečení bez lepku má svá úskalí – bezlepkové těsto se totiž chová úplně jinak než klasické. Autorka knihy, která je maminkou syna s celiakií, to ale pojala jako výzvu a založila úspěšnou specializovanou cukrárnu a malý bezlepkový obchod ve Zdibech. Spolu s ní jsme připravili knihu, která obsahuje přes 60 vyladěných receptů, prověřených každodenní praxí. Díky nim budete moci i u sebe doma udělat (nejen) dětem třeba bezlepkové kornoutky na zmrzlinu, dorty, cupcakes, věnečky nebo špičky. Kromě klasických zákusků tu ale najdete také řadu receptů pro každý den: rychlé bábovky a další sladké dobroty či úžasný chléb a pečivo v bezlepkovém provedení. Součástí knihy jsou informace o vhodných surovinách, přehledné a osvědčené postupy i další praktické rady pro život bez lepku.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Videa

reklama

reklama