Pavlova s amaretto krémem

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Pavlova s amaretto krémem  Foto:
Pavlova s amaretto krémem
Foto: Darina Křivánková

Nadýchaný sněhový dort z bílků je doma v Austrálii, ale cestu k nám na druhý konec světa si už dávno našel. Příprava není vůbec složitá a výsledek je velmi efektní. Dozdobit ho můžete jakýmkoli ovocem – v původním receptu hraje prim kiwi, ale Pavlova chutná skvěle i s malinami nebo ostružinami.

Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!

Suroviny
Korpus:
bílky 4 ks
kukuřičný škrob 2 lžíce
vinný ocet 2 lžičky
Krém:
žloutky 4 ks
cukr 6 lžic
kukuřičný škrob 4 lžíce
mléko 200 ml
smetana 200 ml
amaretto 4 lžíce
Dokončení:
čerstvé jahody
pistácie
Postup
1

Z bílků ušlehejte tuhý sníh, poté do něj za stálého šlehání postupně přidávejte cukr. Nakonec do hmoty zašlehejte škrob a vinný ocet.

2

Papír na pečení přilepte na plech pomocí malého množství sněhové hmoty, na papír obkreslete podle menšího talíře kruh. Do něj navršte ušlehanou hmotu, měla by být asi 4–6 centimetrů vysoká.

3

Troubu předehřejte na 150 °C, jakmile do ní vložíte Pavlovu, stáhněte teplotu na 120 °C a pečte 80 minut. Během pečení troubu neotvírejte, dezert by splaskl.

4

Mezitím připravte krém. Žloutky, cukr, mléko, smetanu, škrob a amaretto dejte do kastrolu, důkladně promíchejte a vařte za stálého míchání do zhoustnutí.

5

Ve chvíli, kdy vznikne hustý krém pudinkové konzistence, sundejte kastrol z plotny a na celý povrch krému přitiskněte potravinářskou fólii, díky tomu nevznikne škraloup. Krém nechte vychladnout. Do studeného krému postupně vmíchejte ušlehanou šlehačku tak, aby vznikla nadýchaná hmota.

6

Hotovou Pavlovu nechte postupně chladnout v otevřené troubě. Na vychladlý dezert navršte krém a ozdobte ho jahodami a nasekanými pistáciemi.

Pavlova s amaretto krémem  Foto: Pavlova s amaretto krémem; foto: Darina Křivánková

Článek

Dort Pavlova Foto:

5x dort Pavlova a trochu historie...

Kdo jednou ochutná nadpozemsky dobrý nadýchaný dort Pavlova, bude po něm toužit znovu a znovu... My pro vás máme 5 skvělých receptů a malý pohled do historie tohoto...

Videa

reklama

reklama