Paté z uzené makrely a yorkshirské pudinky

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Paté z uzené makrely a Yorkshirské pudinky Foto:
Paté z uzené makrely a Yorkshirské pudinky
Foto: Thinkfood.cz

Pikantní rybí paté skvěle uspokojí malý hlad a spolu s dobře vychlazeným pivem se hodí ve chvílích únavy po probdělé noci… Pokud si k ní připravíte domácí pečivo nebo jako já britské yorkshirské pudinky, i na tak jednoduchém pokrmu si pochutnáte.

„Yorkshire pudding“ je pečivo, které vzniklo v Yorkshirském hrabství v Anglii a dosáhlo velké popularity. Je vyrobeno z těsta a nemá naprosto nic společného s pudinkem, jak ho známe. Označení "pudding" znamená v Británii něco jako nákyp či dezert. Může být sladký i slaný. Yorkshirské pudinky jsou slané. Vyrábějí se z mléka, vajec a mouky a podávají se jako příloha k masům či omáčkám.

Suroviny
mléko 100 ml
vejce 2 ks
sůl 1 špetka
na paté:
uzená makrela 2 ks
sýr philadelphia 200 g
jarní cibulka 1 ks
hladkolistá petržel 1 hrst
celer 1 řapík
citron 1 ks
mořská sůl 1 špetka
Postup
1

V míse prošlehejte mléko s vejci a pak za stálého šlehání metlou přisypávejte mouku a přidejte sůl. Těsto pak přelijte do džbánku nebo nádoby s hrdlem, aby se vám snadněji vlévalo na plech.

2

Postavte na rozpálenou plotnu plech na malé muffiny. Do každého otvoru kápněte olivový olej tak, aby jím bylo pokryté dno. Zahřívejte, dokud se z oleje nezačne kouřit, a pak rychle do každého důlku nalijte těsto, asi centimetr pod okraj. Plech vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 20 minut na 200 stupňů. Upečené pudinky budou zlatavé, nadýchané a krásně křupavé. Vyndejte je z formy lžící nebo formu obraťte muffiny směrem k pracovní desce a párkrát s ní hranou bouchněte. Vdolky z hnízda vypadají. Pokud se vám do pudinků nebude chtít, opečte na pánvi na plátky nakrájenou bagetu, určitě postačí.

3

Na toto množství pomazánky budete potřebovat dvě celé uzené makrely, po obrání kostí dají dohromady asi 300 g masa. Obrané rybí maso dejte do mixéru, přidejte očištěnou jarní cibulku, řapík celeru, odlomenou půlku chilli papričky, hrst petržele, krémový sýr, špetku pepře, šťávu z poloviny citronu a zhruba dvě lžíce olivového oleje. Pulsováním vše promixujte. Paté ochutnejte, pokud je třeba, dosolte a přendejte do misky. Na závěr ji ještě pokapejte olivovým olejem a posypte celými petrželovými lístky.

Paté z uzené makrely a Yorkshirské pudinky Foto: Thinkfood.cz

Paté z uzené makrely a yorkshirské pudinky. Foto: Thinkfood.cz

Paté z uzené makrely a Yorkshirské pudinky Foto: Thinkfood.cz

Paté z uzené makrely a yorkshirské pudinky. Foto: Thinkfood.cz

Thinkfood.cz

Když jídlo, tak ThinkFood.cz

ThinkFood.cz je blog o všech skvělých „když“ kolem jídla. Protože nejlepší jsou chvíle, když se něco děje. U sporáku, u stolu, s přáteli.

 ThinkFood.cz je blog o jídle, nad kterým přemýšlíte. Vařte, jezte… a přemýšlejte.

 ThinkFood na jaře 2013 založila Kateřina Obrazová a pod jejím vedením ho připravuje Idealab. Zajímá nás kvalitní jídlo, suroviny a recepty, ale i širší souvislosti okolo jídla. Přidejte kvalitní design, fotografie a jste tady správně.

Videa

reklama

reklama