Paštičky z listového těsta s uzenou rybou

Doba přípravy:
Paštičky z listového těsta s uzenou rybou  Foto:
Paštičky z listového těsta s uzenou rybou
Foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Náplň z uzené ryby můžete směle použít i jako klasickou pomazánku, ale pokud chcete na své hosty udělat dojem, zkuste připravit efektní paštičky z listového těsta.

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
chlazené listové těsto 500 g
trochu hladké mouky na vál
vejce 1 ks
Náplň:
citronová šťáva 2 lžíce
šalotka, najemno 2 ks
sůl a čerstvě namletý pepř
uzená ryba, např. úhoř, kapr nebo makrela, bez kostí a kůže 200 g
Pesto:
opraná rukola 3 hrsti
česnek, oloupaný a překrojený 1 stroužek
mleté loupané mandle 30 g
špetka soli (podle chuti)
strouhaný parmazán 20 g
Na ozdobu:
šalotka
rukola
Postup
1

Budete potřebovat dvě kulatá vykrajovátka jedno o průměru přibližně 6–7cm, jedno z nich cca o 1 cm menší. Větším vykrojte z rozváleného plátu listového těsta kolečka, a tím menším vykrojte střed z poloviny z nich. Pak natřete plná kolečka rozšlehaným vajíčkem, na ně položte ta s vykrojeným vnitřkem, a i ta potom potřete vajíčkem. Nemá cenu se pokoušet na situaci vyzrát tím, že si hned na začátku natřete celý plát – s potřeným těstem by se vám pak špatně manipulovalo.

2

Takto vytvořené “paštičky” dejte péct na cca 10 minut do trouby, kterou jste si vyhřáli na 210 °C. Po deseti minutách by měly být krásně zlatavé. Pak plech vyndejte z trouby a paštičky nechte vychladnout. Většinou mají malinko vyboulený prostředek, promáčkněte ho lžičkou, aby vznikl “komínek”, do kterého přijde pomazánka.

3

Mezitím si připravte náplň: všechny přísady smíchejte v misce, jen rybu předtím prohmatejte prsty, abyste objevili případné zapomenuté kůstky. Vznikne lahodná rybí pomazánka.

4

Do mixovací nádoby dejte všechny přísady na pesto a promixujte, až vznikne hladká pasta.

5

Vychladlé paštičky plňte rybí pomazánkou tak, aby nahoře trochu vykukovala. Střed pomazánky ozdobte vrchovatou lžičkou pesta. Rozkrojte cherry rajčátko a do kopečku pesta zapíchněte řez rajčátka, pár tenkých koleček šalotky a drobný lístek rukoly (nebo třeba tymiánu, záleží na vás).

Paštičky z listového těsta s uzenou rybou  Foto: Paštičky z listového těsta s uzenou rybou; foto: Silvie Kolevová/Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Uložit

Videa

reklama

reklama