Pastelový raw dort

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 dort
Pastelový raw dort Foto:
Pastelový raw dort
Foto: Sladká rawmance

Dort jako pro panenky, barevný, voňavý a neodolatelný. Krásná zelená barva po zeleném čaji matcha a růžová barva po malinách přitahují pozornost už od pohledu, a co teprve, když vaši hosté ochutnají…

Živá strava si získává stale více příznivců a i zapřisáhlí masožravci těžko odolávají vynikajicím sladkým dezertům a zákuskům připraveným podle zásad raw stravování. Sice po nich nezhubnete, ale určitě budete mít lepší pocit, když si dáte ke kávě právě raw dortík. Je totiž nejen dobrý, ale i zdravý :)

Článek

Borůvkový raw cheesecake  Foto:

20 sladkých receptů na raw dezerty, zákusky a dorty

Raw cukrařina je stále na vzestupu, má totiž několik nesporných výhod. Raw zákusky a dorty neobsahují mouku. Příprava je zpravidla velmi rychlá a jednoduchá, pokud máte po...
Suroviny
Krusta:
vlašské ořechy 1 hrnek
klíčená sušená pohanka 1 hrnek
čerstvé datle 1/2 hrnku
špetka soli
voda 50 ml
Matcha vrstva:
kokosové máslo 1/2 hrnku
kešu ořechy 1/2 hrnku
voda 1 hrnek
světlý agáve sirup 1/3 hrnku
špetka soli
kakaové máslo 1/4 hrnku
práškový matcha čaj v bio kvalitě 4 lžičky
Malinová vrstva:
kešu ořechy 3/4 hrnku
světlý agáve sirup 1/2 hrnku
maliny 2 hrnky
voda 1/2 hrnku
kakaové máslo 3/4 hrnku
lecitin 2 lžíce
Postup
1

Odměřte si do misky kakaové máslo ve ztuhlém stavu (nakrájejte ho nadrobno) a nechte ho v sušičce nebo ve vodní lázni roztavit. Teplota nesmí přesáhnout 42 °C.

2

Kokosové máslo vyrobte v robotu. Do suchého robotu dejte 3 hrnky strouhaného kokosu a mixujte tak dlouho, až se z kokosu uvolní tuk. Máslo by mělo být téměř tekuté.

3

Připravte si dortovou formu o průměru 24 cm. Dno obalte strečovou fólií nebo igelitovým sáčkem a poté formu zavřete.

4

Na přípravu krusty v robotu rozmixujte nejprve krátce vlašské ořechy a pohanku na hrubší směs, poté přidejte datle a sůl a opět promixujte. Nakonec přidejte vodu. Pokud se směs dostatečně nelepí a netvoří soudržné těsto, přidejte dvě lžíce vody a ještě zamixujte. Hmotu přemístěte do dortové formy a rovnoměrně natlačte na dno.

5

Matcha krém připravte v mixéru. Rozmixujte kešu ořechy, vodu, agáve sirup, sůl a matcha prášek. Poté přidejte kokosové a kakaové máslo a opatrně mixujte, až se vše spojí. Nalijte si asi 1 dl krému stranou do misky a odložte ji na chladné místo, ne však do ledničky. Zbytek vylijte na krustu a vložte do mrazáku na 3 hodiny.

6

Malinový krém udělejte opět v mixéru, rozmixujte vše kromě kakaového másla a lecitinu. Ty přidejte nakonec a důkladně promixujte. Nalijte na zelenou vrstvu a nechte chladit 6 hodin.

7

Po zchladnutí opatrně uvolněte okraj dortové formy, nahřátým nožem odřízněte dort podél okrajů a formu sundejte. Uchopte strečovou fólii a lehce oddělte dort ode dna formy. Podepřete dort celou dlaní s prsty, odstraňte fólii a přesuňte na servírovací talíř. Na dort dejte zdobicí fólii s dekorem (lze sehnat s mnoha různými vzory) a natřete zelený krém do vzoru. Rovnou stěrkou setřete přebytečný krém a opatrně zdobicí fólii sejměte.

8

Dort nakrájejte nožem nahřátým pod horkou vodou, který vždy nejprve osušte a pak zakrojte. Takto postupujte před každým zakrojením.

PRIMA TIP: Pokud si nechcete kupovat zdobicí fólii, dejte zelený krém na půl hodiny až hodinu do ledničky, poté přesuňte do zdobicího sáčku se špičkou a dekorujte tradičně po vzoru našich babiček.

Sladká rawmance

První česká sweet raw kuchařka

Sladká rawmance Foto:

Všechny milovníky raw sladkostí nadchne kniha, podle které si je mohou připravovat sami doma. I to je poselství nové kuchařky Sladká rawmance.

Autorka knihy Veronika Klamtová prozradila tajemství sladké raw kuchyně a představila recepty, které se osvědčily v její cukrárně. Kuchařka obsahuje šedesát detailních postupů přípravy báječných zákusků doplněných fotografiemi Aleny Hrbkové. Najdete v ní slavnostní dorty, pestré snídaně, malé dezerty a čokoládové variace. Nechybí autorčiny rady a vtipné příběhy o tom, jak jednotlivé dobroty vznikaly.

„Ráda přetvářím klasické zákusky na chuťově bohatší, a přitom zdravější raw dezerty. Věřím, že Sladká rawmance si najde své příznivce. Chtěla bych je inspirovat k tomu, aby si osvojili základní postupy přípravy a vymýšleli vlastní variace,“ usmívá se Veronika a dodává: „Myslela jsem také na děti, v knize najdete tipy na školní svačiny, dorty ideální na dětskou oslavu nebo oblíbené čokoládové sušenky.“

Knihu koupíte na stránkách www.rawkucharka.cz nebo v cukrárně Sweet Secret of raw (Rumunská 25, Praha 2) a v restauraci Secret of raw (Seifertova 13).

Videa

reklama

reklama