Pasta fritta – smažené křupky z nudlového těsta

Doba přípravy:
Pasta fritta - smažené křupky z nudlového těsta  Foto:
Pasta fritta - smažené křupky z nudlového těsta
Foto: Marek Kučera

Zvyk hospodárně využívat zbylá těsta na nudle či pizzu nebo jeho odkrojky na různé smaženky je v Itálii běžný a výsledné pochutiny mají i bezpočet názvů.

Známý italský kuchař Antonio Carluccio ve své kuchařce jde o kousek dál a uvádí recept na křupavé kousky pasta fritta (neplést si s pasta frittata, což jsou různé smaženky ze zbylých uvařených těstovin) z nudlového těsta v pikantním provedení.

Suroviny
velká, hodně čerstvá vejce 3 ks
sůl a čerstvě namletý pepř
špetka chilli
olivový olej na smažení
parmská šunka či sýr typu parmazán k podávání (nemusí být)
Postup
1

Mouku navršte na pracovní plochu, uprostřed udělejte důlek a rozklepněte do něj vejce. Přidejte větší množství soli, pepře a případně chilli a rukama zpracujte na hrubší těsto. Je-li moc vlhké, přidejte trochu soli. Těsto pak hněťte tak dlouho, až bude vláčné a hladké. Pokud na hnětení nevyužijete robot, pracujte na moukou poprášené ploše a ruce si také občas poprašte moukou. Těsto odtlačujte od sebe a překládejte směrem k sobě, celkem asi 10–15 minut.

2

Přikryté utěrkou ho nechte čtvrt až půl hodiny odpočívat. Pak ho rozválejte na pomoučené ploše směrem od vás a placku vždy po chvíli pootočte o čtvrt kruhu, až dosáhnete výšky těsta 2 mm. Jednodušší je pracovat s menšími dávkami, zbylé těsto mějte přikryté.

3

Pláty těsta nakrájejte na asi 4 cm široké proužky. Osmažte je ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje, nechte okapat na vrstvě kuchyňského papíru a podávejte – případně s parmskou šunkou nebo sýrem typu parmazán.

PRIMA TIP: S chutí těsta můžete i experimentovat a zapracovat do něj různé druhy koření, doporučuje Antonio, například celerovou sůl, římský kmín a sušené bylinky vyjma bazalky. Pro zajímavou chuť můžete smažit i na sádle místo na oleji.

Pasta fritta - smažené křupky z nudlového těsta  Foto: Pasta fritta – smažené křupky z nudlového těsta; foto: Marek Kučera

Recept

Tyčinky z listového těsta s čedarem Foto:

Čedarové tyčinky se slaninou

Čedarové tyčinky jsou ideální chuťovkou pro jakoukoliv příležitost: oslavu, rodinný sraz nebo jako malá svačinka k televizi. Navíc, slaninka vypečená dokřupava je silně...


Videa

reklama

reklama