Pasta alla Norma

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Pasta alla Norma Foto:
Pasta alla Norma
Foto: Kublanka.cz

Pokud k Neapoli patří pizza, tak ke Catanii patří „Pasta alla Norma“. Město z východní Sicílie je druhé největší na ostrově a leží na úpatí činné sopky Etny.

Recept

Těstoviny chudých Foto:

Těstoviny chudých

Stačí pár chilli papriček, nějaký ten gram semoliny, vajíčko, česnek, místo parmazánu strouhanka – a máte výborný recept, kterým oddálíte na pár desítek minut evergreen...
Suroviny
semolina 100 g + na podsypání
hladká mouka 00 300 g
vejce 4 ks
Omáčka:
pevné lilky, nakrájené na 1 cm silná kolečka 2 ks
česnek, na plátky 4 stroužky
sušené chilli papričky, podrcené 2 ks
konzervovaná drcená rajčata 800 g
čerstvé oregano 3 větvičky
svazek bazalky, stonky a lístky zvlášť
salátová ricotta, pecorino nebo parmazán na podávání
čerstvě mletý černý pepř a sůl
Postup
1

Semolinu s hladkou moukou prosejte na vál a uprostřed udělejte důlek, do kterého vyklepněte vejce.

2

Nejdříve s pomocí vidličky a později rukama vypracujte hladké a nelepivé těsto. Pokud by bylo těsto příliš suché, přidejte malé množství vlažné vody.

3

Těsto důkladně prohněťte, vytvarujte z něho kouli, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočinout. Odpočinuté těsto rozdělte na několik částí.

4

S pomocí strojku na těstoviny postupně vyválejte a nakrájejte těstoviny, které prosypejte semolinou (neslepí se) a stočte do klubek. Pokud s těstem nepracujete, musíte ho mít neustále zakryté potravinářskou fólií.

5

Omáčka: Plátky lilku osolte, dejte je do cedníku a nechte 1 hodinu vypotit. Poté lilky osušte papírovými utěrkami. Ve velké pánvi nechte na mírném ohni rozehřát slabou vrstvu oleje, na kterém osmažte po částech kolečka lilků z obou stran dozlatova.

6

V případě potřeby přidejte další olej. Osmažené lilky zbavte přebytečného oleje na papírové utěrce. Polovinu lilků nasekejte nahrubo.

7

Jakmile máte všechny lilky osmažené, ponechejte v pánvi cca 1 lžíci oleje (zbytek slijte), přidejte plátky česneku s rozdrcenými chilli papričkami a restujte za stálého míchání dozlatova.

8

Přidejte drcená rajčata, větvičky oregana a najemno nasekané stonky bazalky. Osolte, opepřete a vařte do zhoustnutí (cca 10 minut). Odstraňte větvičky oregana a vmíchejte nahrubo nasekané lilky.

9

Těstoviny uvařte ve velkém množství osolené vody al dente (2–4 minuty), sceďte je a ihned je promíchejte s připravenou omáčkou.

10

Podávejte s opečeným lilkem, čerstvou bazalkou a posypané rozdrobenou salátovou ricottou nebo nastrouhaným pecorinem/parmazánem.

Pasta alla Norma 2 Foto: Pasta alla Norma; foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

My těstoviny prostě milujeme!

Článek

Fettuccine s česnekovo-parmazánovou omáčkou z jedné pánve  Foto:

14 lákavých receptů na těstoviny s krémovou omáčkou

Spojení těstovin a krémové omáčky je přímo ztělesněním pojmu "comfort food". Tedy vysoce uspokojivé jídlo, které umí pohladit nejen na jazyku, ale i na duši. A pořádná...

Článek

Špagety s rajčatovou omáčkou Foto:

18 neodolatelných receptů na těstoviny s rajčaty

Tahle láska začíná obvykle už v dětství a trvá celý život! Těstoviny s "červenou omáčkou" jsou zkrátka hříšně dobré.

Článek

Nejlepší recepty na jarní těstoviny Foto:

13 receptů na lehké jarní těstoviny

Těstoviny jsou celoročně oblíbená surovina. Mění se jen způsob přípravy podle sezony. Zatímco v zimě vedou smetanové omáčky a masová ragú, na jaře a v létě se přirozeně...

Článek

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem Foto:

15x nejlepší recepty pro milovníky těstovin penne

Milovníci těstovin se dělí na dva tábory. Ty, které baví nudle na vidličku namotávat a vybírají si pokrmy ze špaget, linguine či tagliatelle. A pak ty, kteří prostě rádi...
Videa

reklama

reklama