Papriková polévka

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Papriková polévka  Foto:
Papriková polévka
Foto: archiv restaurace Podolka

Fantastická polévka, které dodá nezaměnitelnou chuť pečená zelenina a skvělou strukturu opražené nasekané ořechy s jarní cibulkou.

Suroviny
červené papriky – kapie 750 g
chilli paprička habanero (nemusí být) 1 ks
lilek 200 g
cibule 150 g
voda nebo zeleninový vývar 300 ml
česnek 2–3 stroužky
máslo 100 g
kešu oříšky 200 g
jarní cibulka 100 g
sladká mletá paprika 5 g
tymián
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Rozehřejte si troubu na 160 °C. Na pekáč vyložený pečicím papírem položte papriky, lilek a nakrojená rajčata. Pečte cca 25 minut.

2

Kešu dejte do nádoby na pečení a vložte do trouby. Pečte cca 15 minut do hezké hnědé barvy. Nakrájejte jarní cibulku. Vychladlé opečené kešu rozdrťte v hmoždíři s kapkou olivového oleje. Rozdrcené a osolené kešu smíchejte s jarní cibulkou a dejte stranou.

3

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. Na rozehřátém másle ji nechte zesklovatět. Přisypte červenou papriku a zvolna orestujte. Pokud byste pekli papriku na vysokém plameni, zhořkne. Zalijte vodou nebo vývarem.

4

Z trouby vyndejte rajčata a vykoupejte je ve studené vodě. Vyřízněte „bubáka“ a vhoďte do základu polévky. Papriky s lilkem vyndejte z trouby. Svlékněte je ze slupky a očistěte od vnitřních semínek a stopky. Vložte do základu polévky. Lilek zbavte stopky, rozkrájejte a vhoďte do základu polévky. Směs chvilku povařte a následně rozmixujte na jemný krém.

5

Dochuťte česnekem, solí, pepřem, tymiánem, případně papričkou habanero. Pokud se vám bude zdát polévka kyselá, doslaďte ji cukrem.

Papriková polévka 2 Foto:

Papriková polévka 3 Foto:

Papriková polévka, foto: archiv restaurace Podolka

Podolka Foto:

O restauraci PODOLKA

Restaurace Podolka se otevřela v dubnu 2012 v Praze 4 – Podolí, v prostorách Yacht klubu CERE. Nabízí denně čerstvé speciality pestré vegetariánské, rybí i masové kuchyně. Kuchaři připravují pokrmy a nápoje s úctou a respektem k přírodním zdrojům podle vlastních receptur, s využitím zejména tuzemské sezonní nabídky surovin, ze zdrojů domácích producentů a šetrných společností. V Maurerově výběru Grand Restaurant 2014 restauraci najdete na 95. místě. Jejím šéfkuchařem je Jaroslav Rezek.

Více informací najdete na www.restauracepodolka.cz

Videa

reklama

reklama