Papájovo-mangový thajský salát

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Papájovo-mangový thajský salát  Foto:
Papájovo-mangový thajský salát
Foto: Kitchenette.cz

Máte potřebu odlehčit jídelníček? Zkuste něco nového, svěžího, jako třeba tento thajský salát. Neuvěřitelná exploze chutí vás překvapí nečekanou harmonií...

Pravda je, že sehnat nedozrálou papáju a mango není úplně jednoduché. Pražáci to mají v tomto směru jednodušší, stačí zajet do proslulé tržnice SAPA, tam je to sázka na jistotu. Pokud podobný zdroj surovin nemáte po ruce, stojí za to vyzkoušet alternativu s okurkou či kedlubnami... Podstatné jsou bylinky, dresink, oříšky a cibulka s česnekem.

Suroviny
Salát:
střední zelená papája 1/2 ks
zelené mango 1 ks
čerstvý koriandr, nasekaný velká hrst
čerstvá máta, nasekaná velká hrst
kešu oříšky, nahrubo nasekané 1 hrst
Dresink:
citronová šťáva 4-6 lžic
med 2 lžíce
mořská sůl 1 lžička
Křupavá cibulka a česnek:
šalotky, nakrájené na větší kostičky 4-6 ks
česnek, nakrájený na tenké plátky 6-8 stroužků
řepný nebo jiný rostlinný olej na smažení
Postup
1

V thajské kuchyni se často používá na dochucování smažená cibulka a česnek. Smaží je dozlatova a dokřupava. Ve výsledku jsou křupavé jako bramborové chipsy… Salát je tedy v závěru posypaný kešu oříšky spolu se smaženou cibulkou a česnekem. Osmažte zvlášť šalotku a česnek (česnek je rychleji hotový a zhořkl by dříve než by cibulka byla hotová) nebo pokud dokážete odhadnout správný moment, přidejte česnek později k téměř hotové cibulce. Smažte na středním ohni a když už se vám bude zdát barva téměř dokonale zlatá, vypněte sporák a nechte dotáhnout na zbylém žáru. Přeceďte zbylý tuk přes jemný cedník a rozprostřete cibulku s česnekem na talíř pokrytý několika vrstvami savého ubrousku. Takto nechte vystydnout.

2

Nastrouhejte papáju a mango zbavené slupky a pecek na jemné nudličky (nebo alternativní zeleninu jako okurky a kedlubnu). Nasekejte bylinky podle chuti. A vše dejte do mísy.

3

Připravte si dresink běžným postupem, smícháním a propojením všech ingrediencí. Přidejte ho do salátové mísy, dobře promíchejte a můžete servírovat salát posypaný kešu oříšky spolu se smaženou cibulkou a česnekem.

Papájovo-mangový thajský salát  Foto: Kitchenette.cz

Papájovo-mangový thajský salát  Foto: Kitchenette.cz

Papájovo-mangový thajský salát , Foto: Kitchenette.cz

 

Markéta Pavleje

Objevte nový food blog!

Kitchenette.cz je jeden z nejhezčích food blogů v Čechách. Jeho autorka Markéta Pavleje Šimrová je známou vizážistkou, která si z prostředí módy často odskakuje do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.

I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť. Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.

 

Videa

reklama

reklama