Pálivá polévka Tom yum Koong s krevetami a citronovou trávou

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Pálivá polévka Tom yum Koong s krevetami a citronovou trávou  Foto:
Pálivá polévka Tom yum Koong s krevetami a citronovou trávou
Foto: FTV Prima

Šéfkuchař Antonín Bradáč uvařil v novém díle Ohnivýho kuřete pod pokličkou pikantní polévku s krevetami, kterou ocení všichni milovníci autentických asijských chutí.

Sledujte novou řadu kulinární soutěž Ohnivý kuře pod pokličkou každou sobotu v 11.10 na Primě!

Suroviny
Chilli pasta (250 g):
šalotka 10 ks
česnek 10 stroužků
sušené krevety 3 lžíce
sušené dlouhé chilli papričky 7 ks
tamari omáčka 3 lžíce
limetová šťáva 3 lžíce
palmový cukr 6 lžic
krevetová pasta 1 lžička
rostlinný olej
Polévka:
opečená chilli pasta 1/4 hrnku
krevety, oloupané, očištěné s ocáskem 10–15 ks
galangal 5–6 plátků
citronová tráva 2–3 stonky
limetové listy 3–4 ks
drůbeží vývar 500 ml
rybí omáčka 3 lžíce
limetová šťáva 3 lžíce
žampiony 4 ks
čerstvý koriandr – lístky
rostlinný olej
Postup
1

Chilli pasta: Ve woku na oleji opečte na plátky nakrájený česnek a šalotky dozlatova, poté šalotky a česnek nechte na cedníku okapat, osušte papírovou utěrkou a přendejte do mixéru. V tom samém oleji také opečte sušené krevety a chilli papričky (1–2 minuty), osušte a přidejte do mixéru s limetovou a tamarindovou šťávou, krevetovou pastou a cukrem.

2

Všechny ingredience pořádně rozmixujte na hladkou pastu, poté přidejte 100 ml oleje, v kterém jste opékali ingredience a opět krátce rozmixujte. Tuto pastu vložte do čistého kastrůlku a krátce povařte, poté pastu vychlaďte, vložte do uzavíratelné nádoby a dejte do lednice.

3

Polévka: Ve vývaru povařte citronovou trávu, galangan, limetové listy. Přidejte připravenou chilli pastu, rybí omáčku, žampiony, krevety a chilli papričky.

4

Na závěr dochuťte citronovou štávou a přidejte listy koriandru.

Pálivá polévka Tom yum Koong s krevetami a citronovou trávou  Foto: Pálivá polévka Tom yum Koong s krevetami a citronovou trávou; foto: FTV Prima

V pátém díle pořadu Ohnivý kuře pod pokličkou najdete i další nevšední recepty, které připravili šéfkuchaři Antonín Bradáč a Jan Davídek a za přispění seriálových hereček Ireny Máchové a Lucie Polišenské:

Ohnivý kuře pod pokličkou - 5. díl Foto: Ohnivý kuře pod pokličkou – 5. díl; foto: FTV Prima

Uložit

Videa

reklama

reklama