Suroviny
- špaldová mouka (typ 630) 150 g
- hladká mouka 100 g
- domácí vanilkový cukr 1 lžíce
- Vejce 3 ks
- špetka soli
- Mléko 600 ml
- Voda 50 ml
- máslo ghí nebo řepkový olej na smažení
- cukr moučka na poprášení
Náplň
- střední jablka 5 ks
- mletá skořice 1/2 lžičky
- hřebíčky 2 ks
- Máslo 50 g
- domácí vanilkový cukr 1 lžíce
- trochu citrónové šťávy
- hrst lehce nasekaných vlašských ořechů (nasucho opražených)
Postup přípravy
- Do velké mísy nalijte mléko, za stálého míchání přisypávejte oba druhy mouky, přidejte sůl, cukr, vejce (důkladně rozmíchejte) a nakonec přidejte vodu.
- Těsto nechte odpočinout 5 minut. Během této doby může lehce zhoustnout. Pokud se vám bude zdát hodně husté, můžete přidat trošičku vody nebo mléka.
- Připravte si dvě pánve. Na každou dejte kousek másla ghí, případně trochu řepkového oleje, a nechte rozehřát. Poté tuk rozetřete po pánvičkách a můžete smažit.
- Během smažení rozetřete po pánvi olej či máslo ještě několikrát (vždy v opravdu malém množství) podle potřeby. Hotové palačinky skládejte na talíř jednu na druhou.
- Před podáváním si připravte náplň (touto dávkou naplníte 4 palačinky).
- Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostky. V míse je zakápněte citronovou šťávou, přidejte cukr, skořici a vše společně promíchejte.
- V hrnci rozehřejte máslo, přidejte jablka a přihoďte dva hřebíčky. Jablka takto nechte chviličku „dusit“. Záleží na druhu jablek, kolik v sobě mají šťávy a jak moc jsou tvrdá (musíte dát pozor, abyste z nich neměli kaši).
- Těm mým stačily 3 minuty a byla hotová. Odstraňte hřebíčky a vmíchejte do jablek opražené vlašské ořechy. Palačinky naplňte, zaviňte a zaprašte moučkovým cukrem. Výborné jsou i s jakoukoli marmeládou.