Palačinky plněné jablky ve slaném karamelu

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Palačinky plněné jablky ve slaném karamelu Foto:
Palačinky plněné jablky ve slaném karamelu
Foto: All

Palačinky nemusíte plnit jen marmeládou, i když je to známá klasika. Vyměňte ji za voňavá jablka ve slaném karamelu, budete se olizovat ještě druhý den! ;)

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
vejce 2 ks
mléko 500 ml
vanilkový cukr 2 lžíce
špetka soli
máslo cca 4 lžíce
Náplň:
střední jablka 8 ks
máslo 4 lžíce
třtinový cukr 4 lžíce
sůl 1 rovná lžička
špetka mleté skořice
špetka drceného hřebíčku
mletý zázvor 1 lžička
vodka nebo ovocná pálenka 50 ml
K podávání:
kysaná smetana, moučkový cukr, lístky čerstvé meduňky
Postup
1

Z vajíček, mouky, mléka, cukru a soli vyšlehejte tekuté těstíčko a nechte ho cca půl hodiny odpočívat.

2

Mezitím si připravte jablka: Jablka i se slupkou rozčtvrťte a nakrájejte na kostičky nebo tenké plátky, vykrojte jen jándřince. Na hluboké pánvi rozpusťte máslo, přidejte jablka, posypejte je cukrem, solí a kořením a nechce na mírném plameni opékat cca 5 minut, až budou pěkně zlatavá a změklá, ale stále budou držet pohromadě. Pak je zalijte vodkou a nechte už jen projít varem a odstavte. Zakryjte pokličkou a upečte palačinky.

3

Před každou palačinkou rozpusťte na rozehřáté pánvi lžičku másla, pak na pánev nalijte přiměřenou sběračku těsta ( naběračku volte takovou , aby byly palačinky tenké), rozlijte ji po celé pánvi a opečte ji z obou stran. Stejně postupujte se všemi palačinkami. Hotové odkládejte na velký talíř či mísu pod poklici, aby nevychladly.

4

Palačinky plňte jablkovou náplní, pak je přeložte na čtvrtiny, poprašte moučkovým cukrem a talíře ozdobte kopečkem kysané smetany s lístkem čerstvé meduňky.

Palačinky plněné jablky ve slaném karamelu 2 Foto: Palačinky plněné jablky ve slaném karamelu; foto: Silvie Kolevová/Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Uložit

Videa

reklama

reklama