Paella s kuřecími paličkami a chorizem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Paella s kuřecími paličkami a chorizem  Foto:
Paella s kuřecími paličkami a chorizem
Foto: Sweet pixel blog

Paella je španělský národní pokrm z rýže, masa a zeleniny. Existuje velké množství variací, často se podává s mořskými plody, ale třeba i s králíkem. Výhodou tohoto jídla je, že vám na jeho přípravu bude stačit jedna velká pánev.

Suroviny
kuřecí paličky 4–6 ks
sůl
čerstvě namletý pepř
klobása chorizo, nakrájená na kolečka 2 ks
cibule, nakrájená nadrobno 1 ks
červená paprika, nakrájená na kostičky 1 ks
špetka šafránu
česnek, jemně nasekaný 5 stroužků
mletá sladká paprika (může být i uzená) 3/4 lžičky
dlouhozrnná rýže (např. Basmati) 300 g
kuřecí vývar 900 ml
rajče, nakrájené na menší kousky 1 ks
čerstvá pažitka, nasekaná 2 lžíce
Postup
1

Předehřejte troubu na 200 °C. Kuřecí paličky opepřete a osolte.

2

Ve velké žáruvzdorné pánvi rozehřejte olej. Přidejte kuřecí paličky a restujte z každé strany asi 5 minut, dokud lehce nezhnědnou. Vyndejte z pánve a dejte stranou.

3

Do pánve dejte chorizo a restujte několik minut, dokud lehce nezhnědne a nepustí šťávu. Přidejte cibuli, papriku, česnek, sladkou papriku a šafrán. Míchejte asi 3 minuty, dokud zelenina nezměkne.

4

Přidejte rýži, asi dvě minuty směs zlehka promíchávejte a poté zalijte vývarem. Do pánve dejte předpečené kuřecí paličky.

5

Pánev dejte asi na 30 minut do trouby (nezakrývejte) nebo na tak dlouho, dokud nejsou kuřecí paličky propečené. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

6

Paellu podávejte ozdobenou rajčetem a pažitkou.

Paella s kuřecími paličkami a chorizem  Foto: Sweet pixel blog

Paella s kuřecími paličkami a chorizem; foto: Sweet pixel blog

 

Nejen sladké pokušení...

Sweet pixel blog

Sweet pixel blog je o propojení dvou mých vášní  jídla a fotografování. Jídlu se intenzivně a bez přestávek věnuji od léta roku 1985. K fotografování jsem se shodou šťastných okolností dostala o 25 let později a tato událost se zcela překvapivě a nečekaně stala významným mezníkem v mém životě.

Důležité jsou ty hodiny a dny, kdy se zavřu do kuchyně a připravuji, krájím, vařím, míchám, ochutnávám, peču, zdobím, upravuji, běhám se stativem v kuchyni, nadávám, clona, čas, krocení světla, odrazy, odlesky a cvak, cvak ... a nakonec, když se všechny pixely poskládají tak, jak jsem od začátku chtěla, a já pojídám výsledný produkt svého snažení, přijde přesvědčení, že takhle vypadá jeden z nejskvělejších koníčků vůbec... :-) Jana Klinkovská

Videa

reklama

reklama