Ostré vepřové stir-fry s arašídy a chilli omáčkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Ostré vepřové stir-fry s arašídy a chilli omáčkou  Foto:
Ostré vepřové stir-fry s arašídy a chilli omáčkou
Foto: Zdeněk Lhoták

Jídlo z jedné pánve, které je hotové raz dva. Aneb inspirujte se při letním vaření asijskou kuchyní...

Suroviny
Chilli omáčka (2 hrnky):
delší červené chilli papričky, nakrájené 4 ks
česnek, oloupaný 3 stroužky
lístky čerstvého koriandru 1 hrnek
palmový cukr, nastrouhaný 1/2 hrnku
rybí omáčka 1/2 hrnku
čerstvá limetová šťáva 1 hrnek (asi 4 limety)
čerstvý zázvor, oloupaný a nakrájený 5cm kousek
Stir-fry:
ploché rýžové nudle 200 g
sezamový olej 1 lžíce
nesolené arašídy, nahrubo nasekané 1/2 hrnku
vepřová kýta, na tenké nudličky 500 g
zelené fazolky, podélně nakrájené 200 g
menší brokolice, rozebraná na růžičky 1 ks
čerstvý baby špenát 3 hrnky
čerstvá chilli omáčka 1/2 hrnku
lístky čerstvého koriandru 1 hrnek
Postup
1

Nejprve si připravte omáčku: Chilli papričky, česnek, koriandr, cukr, rybí omáčku, limetkovou šťávu a zázvor dejte do mixéru. Mixujte 1–2 minuty nebo dokud nebude omáčka najemno rozmixovaná.

2

Dejte rýžové nudle do mísy a přelijte je vařicí vodou. Nechte stát 6–8 minut, až změknou. Vodu slijte, nudle prolijte studenou vodou, aby zchladly, a nechte okapat.

3

Ve woku nebo velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a na velkém plameni restujte arašídy 1–2 minuty nebo dokud nezezlátnou. Vyndejte je z pánve a nechte stranou.

4

Do pánve dejte vepřové maso nakrájené na nudličky a restujte zprudka 2–3 minuty, až bude opečené dozlatova. Přidejte fazolky, brokolici a špenát a restujte 3–4 minuty, až zelenina zkřehne.

5

Přidejte připravené nudle a chilli omáčku a společně minutu promíchávejte.

6

Před podáváním zasypte opraženými arašídy a čerstvým koriandrem.

Prima tipy:

• Čerstvou chilli omáčku můžete skladovat v uzavřené sklenici v lednici až týden.

• Omáčka se skvěle hodí k marinování masa a mořských plodů. Promíchejte je s omáčkou v nekovové misce, přikryjte a nechte v lednici přes noc.

• Omáčku lze také použít jako dresink na na saláty nebo stir-fry pokrmy z nudlí v asijském stylu.

• Pokud to máte rádi hodně ostré, můžete přidat malou červenou chilli papričku navíc.

Čerstvá chilli omáčka Foto:

Ostré vepřové stir-fry s arašídy a chilli omáčkou  Foto:

Ostré vepřové stir-fry s arašídy a chilli omáčkou, foto: Zdeněk Lhoták

Videa

reklama

reklama