Oříškovo-čokoládový koláč

Doba přípravy:
Počet porcí: 8 řezů
Oříškovo-čokoládový koláč Foto:
Oříškovo-čokoládový koláč
Foto: Gurmet

Vyzkoušejte luxusní, vláčný a šťavnatý koláč, v němž se krásně snoubí chutě čokolády a oříšků. Bonusem je také minimum mouky!

Suroviny
vejce (žloutky a bílky zvlášť) 4 ks
vanilkový extrakt 2 lžičky
mleté lískové oříšky 60 g
kvalitní kakao 40 g
máslo 200 g
velmi kvalitní hořká čokoláda 200 g
Postup
1

Cukr vyšlehejte se žloutky a vanilkovým extraktem do pěny, bílky na tuhý sníh.

2

Mouku, ořechy, prášek, kakao a rozpuštěné vychladlé máslo vmíchejte do žloutkové pěny, a nakonec opatrně do této hmoty zapracujte sníh. Na závěr vmíchejte nahrubo nasekanou čokoládu.

3

Pečte asi 40 až 45 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Těsto by mělo uvnitř zůstat vláčné, šťavnaté a trochu lepivé.

Gurmet - prosinec 2013Časopis Gurmet – Vaše škola vaření

Prosincové číslo Gurmetu je plné praktických rad a tipů na přípravu nejkrásnějších svátků roku – Vánoc. Najdete tu jak staročeské pokrmy, na kterých si pochutnávali naši předkové, tak tradiční a oblíbené štědrovečerní menu sestávající ze smaženého kapra a bramborového salátu.

Naučíme vás i další čtyři způsoby, na které můžete kapra připravit. Tipy na sváteční jídla – luxusní svíčkovou a pečené kuře s glazovanými šalotkami a šafránovým ovocem – nám dali také lektoři kurzů vaření s Gurmetem Michal Nikodem a Dalibor Navrátil. Vyhledali jsme pro vás recepty na téměř dvacet druhů vánočního cukroví, a také vám poradíme, jak nejlépe využít ořechy, které jsou právě na vrcholu sezony. Najdete tu také anglický vánoční dort, glazovanou šunku či francouzské vánoční poleno a jiné zahraniční sváteční speciality i recepty na jídla, která vaše trávení o svátcích opravdu nezatíží.

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Nebo využijte nabídky výhodných balíčků s časopisy TV star a Glanc. Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama