Oříškovo-čokoládová pomazánka

Doba přípravy:
Počet porcí: 400 ML
Oříškovo-čokoládová pomazánka Foto:
Oříškovo-čokoládová pomazánka
Foto: Pěkně vypečený blog

Pomazánka, která se skvěle hodí na vánoční cukroví, ale také k palačinkám nebo lívancům! Na jedné věci si ale dejte opravdu záležet: důležitá je kvalitní čokoláda!

Suroviny
lískové oříšky 170 g
kvalitní čokoláda 300 g
kokosový olej 2 lžíce
kvalitní kakao 1 zarovnaná lžíce
vanilkový extrakt 1/2 lžičky
špetka soli
třtinový cukr (rozmixovaný) 3 lžíce
sirup z agáve (volitelné) 1 lžíce
Postup
1

Troubu předehřejte na 140 °C a připravte si plech, který vyložte pečicím papírem. Na něj rozprostřete lískové oříšky a dejte je do předehřáté trouby na cca 20 minut. Musíte je hlídat, aby se oříšky nespálily. Během pečení se slupka z oříšků uvolní.

2

Po vytažení z trouby dejte oříšky na čistou utěrku, zabalte je a třete tak, abyste odstranili z oříšků co nejvíce slupky. Z některých to půjde obtížněji, takže pokud vám sem tam nějaký malý kousek zůstane, tak se nic neděje. Oloupané ořechy pak nechejte úplně vychladnout. Mezitím ve vodní lázni rozpusťte čokoládu (použijte nejlépe 55% čokoládu), odstavte ji a počkejte, dokud nebude vlažná.

3

Poté rozmixujte oloupané oříšky. Mixujte tak dlouho, dokud se z nich nevytvoří pasta. Přidejte k ní olej, kakao, vanilkový extrakt, sirup z agáve, sůl a třtinový cukr (který samostatně ještě rozmixujte), společně vše promixujte.

4

Pak přidejte čokoládu a ještě naposled promixujte, aby se vše spojilo. Takto připravenou pomazánku ještě propasírujte přes sítko do sklenice o objemu 400 nebo 500 ml. Pomazánky bude zhruba 400 ml. Nechejte ji zcela vychladnout na pokojovou teplotu, poté uzavřete a skladujte v lednici. Pomazánka bude řidší, ale jakmile ji dáte do lednice, tak zhoustne a zcela ztuhne. V lednici vydrží 3 týdny.

TIP: Pomazánku můžete také rozdělit do několika menších skleniček, vyhnete se tak dlouhému čekání při jejím podávání, protože je nutné vždy pomazánku před konzumací vyndat z lednice a nechat povolit. Pokud ji budete používat na cukroví, doporučujeme ho natřít ve vámi zvoleném množství vždy v ten den, kdy se bude jíst a kdy budete vědět, že se sní, poté podle potřeby natřít další.

Pokud budete dávat čokoládu s nižším obsahem kakaa, budete si zřejmě muset upravit množství přidávaného cukru. Zkoušejte, aby jste ji neměli přeslazenou. V receptu je použita čokoláda s vyšším obsahem kakaa, takže ji můžete ještě malinko přisladit agáve sirupem.

Oříškovo-čokoládová pomazánka 2 Foto:

Oříškovo-čokoládová pomazánka; foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto: Pěkně vypečený blog 

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let

Videa

reklama

reklama