Oříškové sušenky Cantuccini

Doba přípravy:
Počet porcí: 8–10
Oříškové sušenky Cantuccini Foto:
Oříškové sušenky Cantuccini
Foto: S Italem v kuchyni

Tento jednoduchý prastarý recept pochází z Toskánska a oceníte jej především na podzim a v zimě. Cantuccini vás příjemně zahřejí. Podávají se totiž omočené ve voňavém dezertním víně.

Suroviny
vejce 2 ks
loupané mandle 125 g
neloupané mandle 125 g
lískové oříšky 125 g
polovinu prášku do pečiva
Postup
1

Důkladně prošlehejte celá vejce s cukrem a citronovou kůrou. Nepřestávejte, dokud se všechen cukr nerozpustí. Přidejte mandle loupané i neloupané, lískové ořechy, půl pytlíčku kypřicího prášku a naposledy mouku provzdušněnou přes síto. Rukama nebo vařečkou ingrediece promíchejte a důkladně je prohněťte.

2

Když je těsto náležitě zpracované, vytvořte z něj dva válečky asi tak 7–8 cm široké. A uložte je k odpočinku na plech vyložený pečicím papírem.

3

Válečky potřete rozšlehaným vajíčkem a na 20–25 minut je dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Jakmile zezlátnou a rozvoní se, vyndejte plech z trouby. Válečky nakrájejte hned za tepla na rovnoměrné plátky. Po jejich vychladnutí už by to nešlo, praskaly by vám pod rukama na tisíc kousků. Poté nechte „sušenky“ několik dní odpočinout, potřebují schnout a tvrdnout.

4

Podávají se s dezertním vínem, ideálně Vin Santo, do kterého se namáčejí.

Emanuelova rada: „Cantuccini mají větší výdrž než sušenky. Můžete s nimi počítat skoro měsíc. A co víc – ty tvrdší jsou na namáčení ještě lepší!“ Ideální tip na jedlý dárek :)

Oříškové sušenky Cantuccini Foto: S Italem v kuchyni

Oříškové sušenky Cantuccini. Foto: S Italem v kuchyni

S Italem v kuchyni

S Italem v kuchyni

S Italem... v kuchařce! Jedinečné setkání s oblíbeným kuchařem Emanuelem Ridi, které vám přinese jen to dobré na každý den.

Čeká vás přes 70 vybraných italských receptů, doplněných o šťavnaté fotografie jídel a četné snímky z natáčení pro pohodu u vašeho rodinného krbu i plotny.

 

Videa

reklama

reklama