Orientální kuřecí kousky s kořeněnou rýží

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Orientální kuřecí kousky s kořeněnou rýží  Foto:
Orientální kuřecí kousky s kořeněnou rýží
Foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Pokud to dokážete, nechte uvařené kuřecí kousky odpočívat do druhého dne. Přes noc maso úplně prostoupí chuť koření, ještě více zvláční a bude úplně dokonalé! Ideální jídlo pro celodenní návštěvy – v klidu si navařte den předem a v den D vyrazte s kamarády na výlet a po návratu jen uvařte rýži.

Článek

Zeleninové kari z Keraly, © 2012 Jamie Oliver Enterprises Limited Foto:

21x kari v hlavní roli

Sbíhají se vám sliny jen při pouhém pohledu na misku voňavého kari? Tak dnes je váš šťastný den, připravili jsme výběr těch nejlepších receptů!
Suroviny
Kuře:
přepuštěné máslo nebo rostlinný olej 3 lžíce
cibule 1 ks
česnek 2 stroužky
stehenní kuřecí řízky 4 ks
větší mrkev 1 ks
kari koření 5 lžiček
zakysaná smetana 30 % 150 ml
hrozinky 1 hrst
sůl
cukr krupice 1 lžička
mandlové lupínky 2 lžíce
čerstvý koriandr nebo hladkolistá petržel 4 lžíce
Rýže:
rýže basmati 300 g
přepuštěné máslo nebo rostlinný olej 2 lžíce
skořice 1 menší svitek
mletý kardamom 1/2 rovné lžičky
mletý zázvor 1/2 rovné lžičky
mletý koriandr 1/2 rovné lžičky
voda na zalití rýže 450 ml
sůl
čerstvý koriandr nebo hladkolistá petržel, lístky 2 lžíce
Postup
1

KUŘECÍ KOUSKY: Ve velké pánvi opečte na přepuštěném másle (ghí) nebo na oleji na kostičky nakrájenou cibuli a plátky česneku dosklovita. Přidejte na kousky pokrájené maso a opečte ho dozlatova. K opečenému masu vmíchejte na jemné nudličky nakrájenou mrkev a také ji opečte, aby zkřehla. Zasypte maso i mrkev kořením (kari, bobkový list), přidejte nakrájenou chilli papričku dle chuti a ještě zhruba minutku opékejte – koření se krásně rozvoní, ale míchejte ho a hlídejte, aby se nespálilo.

2

Do pánve vmíchejte zakysanou smetanu, vařečkou odmíchejte případné přípečky z koření či šťávy a potom přidejte propláchnuté rozinky. Osolte, přidejte lžičku cukru a vše promíchejte. Přiklopte poklicí a nechte chvíli podusit na mírném ohni, asi tak 5–10 minut. Hotové kousky nechte chvíli odležet, chutě se krásně prolnou.

3

Před tím, než budete jídlo servírovat, opražte na menší pánvi nasucho plátky mandlí – těmi pak kuřecí kousky posypte na talíři. Krásným doplňkem jsou lístky čerstvého koriandru (a kdo ho nemá rád, může použít hladkolistou petržel).

4

KOŘENĚNÁ RÝŽE: Rýži propláchněte několikrát vodou a nechte okapat v cedníku. V hrnci rozehřejte přepuštěné máslo nebo olej, vsypte drobně pokrájenou chilli papričku, skořici, hřebíček a rozlomené bobkové listy a opékejte. Když se koření rozvoní a listy začnou tmavnout, přisypte i všechno mleté koření. Jakmile zpění, přidejte propláchnutou a okapanou rýži a pokračujte v míchání a opékání.

5

Když je rýže orestovaná, přilijte vodu, osolte ji, hrnec zakryjte, snižte přívod tepla na minimum a vařte 15–18 minut. Hotovou rýži odklopte, promíchejte s nasekaným koriandrem nebo petrželkou a načechrejte vidličkou.

Orientální kuřecí kousky s kořeněnou rýží  Foto: Orientální kuřecí kousky s kořeněnou rýží; foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Videa

reklama

reklama