Ořechový štrúdl se sušenými brusinkami

Počet porcí: 8–10
Ořechový štrúdl se sušenými brusinkami Foto:
Ořechový štrúdl se sušenými brusinkami
Foto: Michal Šajmir

Oblíbený štrúdl nemusí být jen z jablek se skořicí. Zkuste variaci s hruškami, ořechy a brusinkami. Tento závin vás překvapí skvělou chutí a zajímavou strukturou.

Suroviny
listové těsto 2 balíčky
mleté ořechy 75–100 g
hrušky 2 ks
citronová šťáva 1 lžíce
sekané vlašské ořechy 400 g
krupicový cukr 40–60 g
vanilkový cukr 1 sáček
muškátový cukr 1 špetka
sušené brusinky, nasekané 100 g
vejce, rozšlehané 1 ks
Postup
1

Hrušky oloupejte, vykrojte jádřince, nahrubo nastrouhejte a promíchejte v míse s citronovou šťávou, jemně sekanými ořechy, mletými ořechy, cukrem, vanilkovým cukrem a jemně nasekanými brusinkami. Důkladně promíchejte.

2

Listové těsto vyválejte do obdelníkového tvaru (nebo použijte již vyválené rolované těsto) a okraje potřete rozšlehaným vejcem.

3

Ořechovou směs naneste rovnoměrně na celý plát těsta a opatrně zarolujte.

4

Přeneste na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů, konce spojte a stiskněte k sobě.

5

Vrchní část závinů potřete zbylým vejcem a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova, trvá to asi 45–50 minut.

6

Upečené záviny nechte trochu zchladnout, krájejte na řezy a posypte moučkovým cukrem.

Ořechový štrůdl se sušenými brusinkami Foto: Michal Šajmir

Foto: Michal Šajmir, www.michalsajmir.com

 

Videa

reklama

reklama