Ořechový dort

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 dort
Ořechový dort Foto:
Ořechový dort
Foto: Alena Hrbková

Vyzkoušejte klasický ořechový dort podle prvorepublikové kuchařky. Věříme, že tato lahůdka se stane stálicí vašeho sladkého repertoáru.

Suroviny
cukr krupice 7 lžic
mletá vanilka 1 špetka
vejce 7 ks
strouhanka 2 lžíce
strouhané vlašské ořechy 3 lžíce
máslo a hrubá mouka na vysypání
Krém:
ořechy 140 g
mléko 125 ml
máslo 80 g
vanilkový cukr 80 g
Na ozdobu:
citronová poleva
celé ořechy
Postup
1

Cukr, vanilku a žloutky třete 20 minut. Vmíchejte nastrouhanou čokoládu, tuhý sníh z bílků, strouhanku a nastrouhané ořechy. Vlijte do vymazané a vysypané dortové formy a pečte asi 45 minut až 1 hodinu v troubě předehřáté na 180 °C. Nechte chvíli zchladnout ve formě, pak vyklopte a nechte zcela vychladnout. Poté korpus dvakrát prokrojte a spojte krémem.

2

Na krém spařte ořechy vroucím mlékem a vmíchejte k máslu utřenému s cukrem. Dort pak potřete polevou a ozdobte celými ořechy. Nechte ho pár hodin uležet, aby se chutě a vůně rozležely a propojily.

Ořechový dort Foto: Ořechový dort, foto: Alena Hrbková

Kuchařka první republiky

Z dělnického Žižkova až do kuchyně filmových hvězd

Jitka Rákosníková, Eva Všetíčková

Kuchařka první republiky Foto:

Publikace autorek Jitky a Evy je výběrem toho nejlepšího z gastronomické tradice naší země – prvorepublikové kuchyně, která v sobě spojuje úctu k tradičním venkovským i regionálním jídlům a zároveň se inspiruje moderními vlivy tehdejších velmocí, například kuchyní francouzskou.

Seznámíte se s klasickou měšťanskou kuchyní tak, jak ji ve svých kuchařských knihách zachytili nejlepší autoři doby – Marie Janků-Sandtnerová, Anuše Kejřová, Marie Haškovcová, Iška Posnerová nebo Vilém Vrabec. Prostřednictvím autorek nahlédnete také do kuchyně filmových hvězd, Adiny Mandlové a Vlasty Buriana. Za ochutnávku jistě stojí i běžná jídla prostých lidí, která se vařívala třeba na pražském Žižkově.

Kapitoly Měšťanská kuchyně, Inspirace světem, Elegantní cukrařina, Dělnická kuchyně, U filmových hvězd, Domácí moučníky, Pokrmy téměř bezmasé doprovázejí nádherné fotografie Aleny Hrbkové i dobové obrázky. Jedinečný soubor receptů jednoho z nejzajímavějších období našich kulinárních dějin zaujme pamětníky i mladou generaci.

K dostání na www.smartpress.cz za 424 Kč (doporučená MOC: 499 Kč)

Uložit

Videa

reklama

reklama