Ořechovky – bezlepkové bulharské cukroví

Doba přípravy:
Počet porcí: 40 ks
Ořechovky – bezlepkové bulharské cukroví Foto:
Ořechovky – bezlepkové bulharské cukroví
Foto: Pěkně vypečený blog

Vyzkoušejte tradiční bulharské cukroví orehovki (česky ořechovky), které je velmi jednoduché na přípravu. Zvládnou ho i ti, kteří nemají s pečením velké zkušenosti nebo ti, kteří neradi cukroví pracně vykrajují a zdobí. Navíc je bez mouky a bílého cukru!

Suroviny
vlašské ořechy 240 g
bílek 1 ks
sůl 1 špetka
vanilkový extrakt 1/2 lžičky
mletá skořice 1 lžička
třtinový cukr 3 lžíce
Na ozdobu:
půlky vlašských ořechů
Postup
1

Připravte si 2 velké plechy, které vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170 °C. Bílek vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu, pak už ručně vmíchejte všechny ostatní ingredience – ořechy, vanilkovou esenci, mletou skořici a třtinový cukr.

2

Ručně vytvořte malé bochánky, které jsou vysoké zhruba jeden centimetr. Pokládejte je v dostatečné vzdálenosti od sebe na plech a na každý položte půlku vlašského oříšku, malinko přitlačte (ale opravdu jen lehce). Pečte přibližně 10 minut nebo dokud nejsou bochánky pevné. Z této dávky budete mít 40 ks ořechovek.

Ořechovky – bezlepkové bulharské cukroví Foto:

Ořechovky – bezlepkové bulharské cukroví, foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto: Pěkně vypečený blog 

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let

Videa

reklama

reklama