Opilý František (Izidor)

Doba přípravy:
Počet porcí: asi 20 ks
Opilý František (Izidor) Foto:
Opilý František (Izidor)
Foto: Johana Pošová

Stejně jako kuličky sádlovky se i opilý František (Franta, Izidor) v posledních letech rychle vrátil do repertoáru vánočního cukroví a existují různé variace jeho receptu. Navzdory lidovému názvu jde o cukrovinku přímo francouzsky elegantní, která stojí za trochu práce navíc.

Suroviny
Těsto:
máslo 150 g
vejce 4 ks
vlašské ořechy 200 g
prášek do pečiva 1/2 sáčku
tuk na vymazání formy
pikantní zavařenina na potření
čokoládová poleva na dokončení
Krém:
vlašské ořechy, mleté 200 g
vanilkový cukr 1 sáček
mléko 4 lžíce
rum podle chuti
vejce 3 ks
Postup
1

Troubu předehřejte na 180 °C. Na těsto utřete v míse máslo, cukr a žloutky. Vmíchejte ořechy, mouku promíchanou s práškem a tuhý sníh z bílků. Vlijte do pekáče vyloženého pečicím papírem, vložte do trouby a pečte asi 15 minut, až těsto zpevní. Plát těsta potřete zavařeninou, kterou trochu ohřejte a protřete sítkem (bude vláčnější, jemnější a mnohem lépe se rozetře).

2

Na krém promíchejte ořechy, 100 g cukru, vanilkový cukr, mléko a rum. Ve vodní lázni šlehejte 3 celá vejce se zbylými 120 g moučkového cukru do krému hustoty pudinku, který pak promíchejte s ořechovým základem. Krém rozetřete na těsto, nechte ho vychladnout, pak přelijte čokoládovou plevou a po vychladnutí rozkrájejte dezert na řezy.

Opilý František (Izidor) Foto:

Opilý František (Izidor), foto: Johana Pošová

Moje sladká kuchařka

76 originálních receptů pro radost z pečení

Moje sladká kuchařka Foto:

Sedmdesát šest receptů, sedmdesát šest originálů. V této knize, první z edice Prima Fresh, najdete také předpisy na klasické cukroví, dorty, koláče či nepečené dezerty, ale každý z nich má něco navíc. Malý detail v postupu, vtipné zdobení, použití méně obvyklé suroviny. Maličkosti, ale pro výsledek mohou znamenat velký rozdíl (to je ostatně i krédo Prima Fresh).

Knížka, která je rozdělena do šesti kapitol, vám ale přináší i celou řadu úplně nových a často velmi neobvyklých receptů. Tato knížka je však zároveň pojata jako praktický manuál, ve kterém nechybí ani recepty na základní těsta, krémy a polevy. Navíc je zde prostor i pro vaše vlastní recepty, varianty a nápady.

Abychom vám pečení co nejvíc usnadnili, uvádíme recepty v klasických mírách a vahách a zároveň ve stále oblíbenějším „hrníčkovém“ modu.

Udělejte si radost, překvapte sebe i své blízké a přátele něčím neotřelým.

Vždyť život má být sladký!

Videa

reklama

reklama