Opilé kuře pečené s brandy

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Opilé kuře pečené s brandy  Foto:
Opilé kuře pečené s brandy
Foto: iStock

Pečené kuře je největší klasika, kterou jde jen těžko vylepšit. Ale pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Až dáte děti k babičce, udělejte si pečené kuře s brandy. A když vám panák zbude, budete mít vaření veselejší…

Proč dávat při pečení kuřete brandy? To je otázka za milion. Prostě proto, aby tentokrát bylo trochu jiné. A navíc, budete mít alibi, proč tu voňavou lahvinku zase po svátcích vytáhnout na světlo boží.

Článek

Kuře pečené v mléce Foto:

25 nejlepších receptů na kuře

Ne nadarmo vycházejí kuchařky kuře 100x jinak, kuřecí maso je chuťově velmi neutrální, takže se dá kombinovat s různými ingrediencemi, a navíc je jeho příprava jednoduchá...
Suroviny
celé kuře 1 ks
sůl a čerstvě namletý pepř
máslo 1 lžíce
brandy 50 ml
čerstvý rozmarýn a tymián
kuřecí vývar 1 hrnek
Postup
1

Kuře osolte a opepřete, nezapomeňte osolit i uvnitř. Potřete kuře brandy, vycpěte bylinkami a nechte ho asi hodinu odležet v chladu.

2

Na pánvi opečte kostky slaniny a na závěr smažení zalijte trochou zbylého brandy.

3

Po hodince opilé kuře přendejte na pekáč, ve kterém jste rozehřáli máslo. Nejprve dejte kuře prsíčky dolů! Zalijte ho zbylým brandy se slaninou a trochou kuřecího vývaru. Kuře duste asi hodinu v zakrytém pekáčku, až je měkké.

4

Pak kuře obraťte prsy vzhůru, polijte výpekem a pečte dál, dokud krásně nezezlátne.

5

Podávejte s pažitkovým bramborem nebo dušenou rýží.

Opilé kuře pečené s brandy  Foto: Opilé kuře pečené s brandy; foto: iStock

Videa

reklama

reklama