Oháňka na červeném víně

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Oháňka na červeném víně Foto:
Oháňka na červeném víně
Foto: isifa.com

Maso z hovězí oháňky je velmi dobré a nehodí se jen na silnou polévku. Zkuste ho pomalu dusit s červeným vínem a zeleninou. Na konci na vás bude čekat nebeská dobrota s křehkým masíčkem.

Suroviny
hovězí oháňka 2 kg
velká mrkev, nakrájená na kostky 2 ks
řapíkatý celer, nakrájený na kostky 2 stonky
rozpůlené nakládané cibulky 6 ks
česnek, rozetřený 2 stroužky
červené víno 500 ml
silný hovězí vývar nebo bujón 600 ml
sušené bylinky 1 lžíce
sůl 1 špetka
Postup
1

Kousky oháňky obalte v mouce a přebytečnou mouku oklepejte. V hrnci se zesíleným dnem rozehřejte olivový olej na 160 °C. V hrnci opékejte oháňku dohněda – maso přidávejte postupně ve várkách tak, aby se ve šťávě nedusilo, ale opékalo. Potom maso dejte stranou a opečte ve stejném hrnci mrkev, celer, cibulky a česnek (asi 10 minut). Můžete přidat olej, pokud to bude potřeba.

2

Potom vraťte k zelenině do hrnce maso, přidejte bobkový list, červené víno, vývar, vmíchejte bylinky a ochuťte solí a pepřem. Přiklopte pokličkou a na sporáku vařte na mírném ohni 3–4 hodiny. Občas se podívejte, a když bude nahoře plavat tuk, tak ho vyberte naběračkou. Tohle jídlo můžete nechat vařit přes noc, ale maximálně na 160 °C.

3

Všechny tekutiny by se měly zredukovat na hustou a silnou omáčku.

Oháňka na červeném víně Foto: isifa.com

Oháňka na červeném víně. Foto: isifa.com

 

Videa

reklama

reklama