Suroviny
- hovězí oháňka 2 kg
- olivový olej 100 ml
- mrkev (velká, nakrájená na kostky) 2 ks
- řapíkatý celer (nakrájený na kostky) 2 stonky
- nakládané cibulky (rozpůlené) 6 ks
- česnek (rozetřený) 2 stroužky
- bobkový list 3 ks
- červené víno 500 ml
- hovězí vývar (nebo bujon) 600 ml
- bylinky (sušené) 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- pepř (čerstvě mletý) 1 špetka
Postup přípravy
- Kousky oháňky obalte v mouce a přebytečnou mouku oklepejte. V hrnci se zesíleným dnem rozehřejte olivový olej na 160 °C. V hrnci opékejte oháňku dohněda – maso přidávejte postupně ve várkách tak, aby se ve šťávě nedusilo, ale opékalo. Potom maso dejte stranou a opečte ve stejném hrnci mrkev, celer, cibulky a česnek (asi 10 minut). Můžete přidat olej, pokud to bude potřeba.
- Potom vraťte k zelenině do hrnce maso, přidejte bobkový list, červené víno, vývar, vmíchejte bylinky a ochuťte solí a pepřem. Přiklopte pokličkou a na sporáku vařte na mírném ohni 3–4 hodiny. Občas se podívejte, a když bude nahoře plavat tuk, tak ho vyberte naběračkou. Tohle jídlo můžete nechat vařit přes noc, ale maximálně na 160 °C.
- Všechny tekutiny by se měly zredukovat na hustou a silnou omáčku.
Oháňka na červeném víněII Zdroj: isifa.com