Obrácený rajčatový koláč

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Obrácený rajčatový koláč Foto:
Obrácený rajčatový koláč
Foto: Marek Bartoš / Kuchařka z ostrova Sardinie

Zkuste mezi rajčátka stočit pár ančoviček nebo je položte na hotový koláč. Stanou se třešinkou na dortu.

Suroviny
máslo 25 g
olivový olej 1 lžíce
různě velká rajčata, přepůlená a bez semínek 800 g
třtinový cukr 1 lžícei
červený vinný ocet 1 lžíce
tymiánové lístky
hladká mouka na poprášení
rozmarýn na ozdobu
Postup
1

Troubu předehřejte na 220 °C. Máslo rozpusťte v největší pánvi, co máte, přidejte olej a rajčata (řeznou stranou nahoru). Rajčata by se neměla překrývat (pokud se do pánve nevejdou, opečte je ve více fázích). Chvíli je opékejte, aby změkla. Pak je opatrně, pomocí dřevěné vařečky, naaranžujte na dno koláčové formy o průměru 23 cm – opět řeznou stranou nahoru. Protože se pečením srazí, přimáčkněte je pěkně k sobě, aby pak v koláči nebyly žádné díry.

2

Do pánve po rajčatech vsypte cukr a vlijte ocet a nechte zhoustnout, pak vzniklým sirupem přelijte rajčata. Posypte tymiánem, pořádně osolte a zlehka opepřete.

3

Těsto rozválejte do kola o průměru asi 25–26 cm a přiklopte jím rajčata. Konce zastrčte dolů, aby rajčata nevykukovala. Těsto na mnoha místech propíchejte vidličkou.

4

Pečte 30 minut, dokud těsto nezezlátne. Vyndejte z trouby, nechte 10 minut odpočinout, pak kolem dokola těsta objeďte nožem a koláč opatrně překlopte na servírovací tác. Podávejte ho ozdobený tymiánem a snítkami rozmarýnu.

Obrácený rajčatový koláč Foto:

Obrácený rajčatový koláč, foto: Marek Bartoš / Kuchařka z ostrova Sardinie

Kuchařka z ostrova

Karolina Konečná

Kuchařka z ostrova 2 Foto:

Jediná středomořská kuchařka, kterou budete potřebovat: nádherná, výpravná, s recepty, které voní a chutnají už z papíru. Díky nim poznáte úchvatný italský ostrov Sardinii a pochopíte, jak jsou si česká a sardská kuchyně blízké. A to až neuvěřitelně.

Na Sardinii se stejně jako v Čechách pečou koblihy, kachna se zelím, chleba i krkovička, vaří se čočka, slepičí vývar nebo třeba kančí guláš. Ovšem i spousta místních jedinečných specialit, které nikde jinde nenajdete. Recepty jsou povětšinou jednoduché, prosté, z běžně dostupných surovin a vždycky strašně dobré.

Autorka knihy, Karolina Konečná, novinářka, která miluje cestování a zbožňuje vaření, je sbírala přímo na Sardinii – od místních hospodyněk, majitelů a majitelek restaurací, farem, od rybářů i myslivců. Každý ze 103 receptů doprovází celostránková fotografie, některé doplňují i fotografie postupu. Kniha je rozdělená do devíti kapitol, takže poznáte všechny sardské delikatesy od ryb přes maso, zeleninu, polévky, chleba až po zvěřinu, těstoviny či místní sladkosti.

Koupíte v obchodní síti nebo na e-shopu www.kucharkazostrova.cz

Další recepty z této kuchařky a k tomu osobní reportáž autorky po ostrově Sardinie, včetně tipů, co jíst, co nakoupit a kam se podívat, najdete v letním čísle časopisu Prima Fresh, které je právě v prodeji:

Článek

Prima FRESH léto 2015  Foto:

Užijte si léto s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Uteklo to jako jarní deště a právě vychází zbrusu nové letní číslo časopisu Prima Fresh, které je plné skvělých receptů a nápadů, jak si užít léto.


Videa

reklama

reklama