Obrácený koláč s meruňkami

Doba přípravy:
Obrácený koláč s meruňkami Foto:
Obrácený koláč s meruňkami
Foto: Pěkně vypečený blog

Obrácené koláče jsou velice oblíbené – pokud nechcete použít jablka, rozhodně se hodí i švestky nebo třeba meruňky! :)

 

TIP: Pokud nemáte formu s dokonalým těsněním, doporučujeme koláč upéct v klasické formě, krásně se vyklopí i tak. V opačném případě by totiž mohl karamel a šťáva z meruněk vytéct a spálil by se.

Článek

Obrácený hruškový koláč  Foto:

11x obrácený koláč, naslano i nasladko

Obrácený koláč sester Tatinových je sice z jablek, ale tento způsob přípravy funguje i s jinými surovinami. Takový nektarinkový koláč se zázvorem si jen jednou rozhodně...
Suroviny
Karamel:
voda 4 lžíce
Těsto:
povolené máslo 150 g
vejce 2 ks
kakao 2 plné lžíce
vanilkový extrakt 1/2 lžičky
špetka soli
prášek do pečiva 10 g
zakysaná smetana 1 kelímek (180 g)
mléko 4 lžíce
máslo na vymazání a mouka na vysypání
čerstvé meruňky (vypeckované a rozpůlené)
Postup
1

Do menšího hrnce dejte cukr společně s vodou a nechte ho na středním plameni rozpustit. Trvá to několik minut. POZOR! Nemíchat! Karamel je hotový, když se voda odpaří. Má zlatohnědou barvu a příjemnou vůni.

2

Formu si vymažte kouskem másla a vysypte moukou, nalijte do ní hotový karamel a rozprostřete meruňky řeznou stranou dolů.

3

Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C.

4

Povolené máslo vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Zašlehejte vejce jedno po druhém, vanilkový extrakt, smetanu a mléko.

5

V jiné míse smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva a špetku soli. Sypkou směs vmíchejte do máslové směsi.

6

Těsto dejte do formy s meruňkami a pečte přibližně 45–50 minut. Po upečení nechte koláč malinko vystydnout, poté na formu položte talíř a koláč na něj vyklopte.

Obrácený koláč s meruňkami 2 Foto: Obrácený koláč s meruňkami; foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto: Pěkně vypečený blog 

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let

Videa

reklama

reklama