Obrácený hruškový koláč

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Obrácený hruškový koláč  Foto:
Obrácený hruškový koláč
Foto: Vůně francouzské kuchyně

Klasický koláč sester Tatinových se samozřejmě dělá z jablek a je úžasný, ale verze s hruškami je neodolatelně šťavnatá a voňavá a určitě stojí za zkoušku. Hrušky částečně nasáknou vůni badyánu a cukrovo-máslová směs, která se během pečení změní na máslový karamel, je prostě úžasná.

Suroviny
střední hrušky, nepříliš zralé 4 ks
změklé máslo 120 g
badyán 5 ks
mouka na poprášení
Postup
1

Odkrojte vršek jedné hrušky i se stopkou a dejte ho stranou. Hrušky oloupejte, podélně rozkrojte na poloviny a vyjměte jádřince. Hrušky vložte do velké mísy s citronovou šťávou a lehce je v ní promíchejte, aby nezhnědly.

2

Dno litinové formy na obrácený koláč nebo ohnivzdorné pánve o průměru 24 cm rovnoměrně pokryjte máslem. Posypte cukrem tak, aby bylo máslo zcela pokryté, a rozložte na něj v pravidelných rozestupech hvězdičky badyánu. Kulatou stranou dolů teď rozložte na dno formy hrušky a doprostřed dejte uchovaný vršek hrušky stopkou dolů.

3

Těsto rozválejte na velmi chladné, moukou poprášené pracovní ploše na placku asi 3 mm vysokou. Na 5 nebo 6 místech ji propíchněte vidličkou, pak ji volně naviňte na váleček a rozbalte přes hrušky, aby byly přikryté. Nůžkami odstřihněte přebývající těsto, aby zůstal 1–2cm okraj. Naplněnou formu dejte na 20 minut do ledničky.

4

Troubu předehřejte na 220 stupňů. Formu postavte na 5 minut přímo na vyšší plamen na sporáku, pak ho snižte na střední. Asi po 15 minutách nadzdvihněte okraj těsta a zkontrolujte, že se máslovo-cukrová směs hezky vaří. Jakmile se změní na jantarově zlatou a lesklou, přesuňte formu do trouby. Koláč pečte 10 minut, pak snižte teplotu trouby na 180 stupňů a pečte ještě 20 minut. Vyndejte ho z trouby a nechte na teplém místě na prkýnku 2 minuty odpočívat.

5

Rukama chráněnýma utěrkou přiložte ohnivzdorný mělký podávací talíř příslušné velikosti dnem vzhůru na formu. Rychle a zručně oboje obraťte a nezapomeňte si utěrkou chránit i předloktí, aby vás nepopálila unikajicí horká pára. Tak se těsto ocitne dole a hrušky nahoře. Je-li třeba, urovnejte hrušky a badyán vidličkou a koláč ihned podávejte.

Obměna: Hrušky můžete nahradit nepříliš zralým mangem a množství másla a cukru pak snižte o třetinu. Jakmile mangový tatin vyklopíte, vyškrabejte na něj dužinu z mučenky se semínky, čímž lahodnou chuť manga ještě zdůrazníte.

Obrácený hruškový koláč  Foto:

Obrácený hruškový koláč, foto: Vůně francouzské kuchyně

VŮNĚ FRANCOUZSKÉ KUCHYNĚ

Vůně francouzské kuchyně Foto:

Michel Roux

Jen málokdy se na pultech knihkupectví objeví kniha, která je nejen kuchařkou, ale i oslavou rodné země a jejích výjimečných produktů.

Držitel tří michelinských hvězdiček, šéfkuchař a spoluzakladatel legendárních restaurací Le Gavroche a The Waterside Inn tak činí prostřednictvím rovné stovky receptů, které tvoří samotnou esenci francouzské kuchyně. „Inspirací pro napsání této knížky jsou mé vzpomínky a postřehy, které si s sebou nesu již od dětství, a které mne provázejí celý život do té míry, že se staly mým důvodem k bytí,“ říká Roux.

Tradiční a do detailu propracované recepty na jednoduchá i vznešená jídla, doprovázená úchvatnými fotografiemi, podrobné postupy klasických technik a krásné příběhy o původu jednotlivých receptů to dokazují a činí z této publikace okouzlující čtení. A samozřejmě i skvělou praktickou příručku, až se budete chtít ponořit do tajemství a vůní kuchyně la belle France.

Vydalo nakladatelství Ikar.

Videa

reklama

reklama