Nudle udon s hlívou ústřičnou a rajčaty

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Nudle udon s hlívou ústřičnou a rajčaty  Foto:
Nudle udon s hlívou ústřičnou a rajčaty
Foto: Zeleninová kuchařka

Podle legendy vznikly nudle udon v Japonsku už ve 13. století, když se objevily mlýny na obilí. Nudle udon se vyrábějí z pšeničné mouky a poznáte je podle žluté barvy. Hodí se do polévky i stir fry pokrmů z jednoho woku.

Článek

Špagety s hlívou a mozzarellou Foto:

Zařaďte do svého jídelníčku zdravou hlívu ústřičnou!

Hlívu ústřičnou můžete zkombinovat s masem, rybou, ale samozřejmě je skvělou ingrediencí do houbových salátů – s hříbky či houbou šitake funguje famózně.
Suroviny
udon nudle 250 g
sušená rajčata 70 g
větší cibule 1 ks
řapíkatý celer 2 řapíky
česnek 3 stroužky
očištěná hlíva ústřičná 400 g
sezamový olej 4 lžíce
perníkové koření nebo koření pěti vůní 1/2 lžičky
sójová omáčka tamari 5 lžic
tmavý třtinový cukr 1 lžíce
drcená konzervovaná rajčata 250 g
jarní cibulka 1 ks
sezamová semínka pražená 1 lžíce
sůl
Postup
1

Nudle vložte do vroucí osolené vody a vařte zhruba 12 minut. Sceďte a propláchněte studenou vodou. Sušená rajčata zalijte v misce 200 ml horké vody.

2

Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo, celer nakrájejte na plátky, chilli papričku nadrobno, česnek na plátky a hlívu na kousky (použijte jen klobouk houby).

3

Ve větší pánvi (nejlépe ve woku) rozpalte olej a opékejte na něm 2 minuty cibuli. Přisypte celer, opečte dozlatova, přidejte chilli papričku, česnek a hlívu, restujte 2–3 minuty a vmíchejte perníkové koření.

4

Zalijte vodou ze sušených rajčat, sójovou omáčkou, přidejte na kousky nakrájená sušená rajčata, cukr a krátce povařte. Vlijte drcená rajčata, povařte je 5 minut, vmíchejte uvařené nudle a nasekanou jarní cibulku. Ozdobte sezamovými semínky.

Nudle udon s hlívou ústřičnou a rajčaty  Foto: Nudle udon s hlívou ústřičnou a rajčaty; foto: Zeleninová kuchařka

Zeleninová kuchařka Foto:

Zeleninová kuchařka

Z farmy přímo na váš stůl

Petr Klíma

Šéfkuchař dejvické veganské restaurace Country Life sestavil kuchařku výhradně z rostlinných surovin vypěstovaných v Čechách. Bezmála sto výtečných lehkých a samozřejmě zdravých receptů doplňuje výletem na farmu a ukázkou pěstování a zpracování jednotlivých surovin. Kniha je rozdělena do kapitol podle sezony, čímž se stává skvělým průvodcem vaření z farmářských bedýnek nebo z nákupu na farmářském trhu. Petr Klíma umně kombinuje zeleninu, obiloviny a luštěniny a přirozeně tak v pokrmech omezuje lepek a cukr. Všechny recepty jsou veganské, nepoužívají tedy ani mléko ani vejce. Pokud hledáte inspiraci, jak začít vařit zdravěji a chutně, právě jste ji našli.

Vydává Smart Press.

Videa

reklama

reklama