Nové brambory šťouchané s hráškem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Nové brambory s hráškem Foto:
Nové brambory s hráškem
Foto: All

Nové brambory chutnají skvěle samy o sobě, ale zkuste je propojit s další jarní pohoutkou – cukrovým hráškem, a na talíři se objeví přímo esence jara. Výborná příloha třeba k pečenému kuřeti.

Suroviny
nové brambory 600 g
cukrový hrášek 100 g
máslo 2 plátky
šalvěj 4 lístky
čerstvý hrášek vyloupaný 200 g
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Brambory oškrábejte. V hrnci je zalijte vroucí vodou, osolte a vařte doměkka 15–20 minut. V malém kastrolu přiveďte k varu vodu a vsypte do ní cukrový hrášek. Vařte 2 minuty, poté jej sceďte a ochlaďte.

2

V dalším kastrůlku rozpusťte máslo. Vložte do něj lístky šalvěje a 2 minuty je duste. Vyndejte je a vsypte kuličky čerstvého hrášku a přidejte lusky cukrového hrášku. Zaklopte pokličkou a duste hrášek asi 3 minuty.

3

Vařené brambory sceďte a částečně je rozšťouchejte. Přidejte hrášek dušený v másle a promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete. Nakonec doplňte lístky šalvěje.

4

Prima tip: Můžete použít i mražený hrášek. Stačí ho nechat povolit a krátce podusit na másle.

Jezte česky, Foto: JEZTE ČESKY– rok v naší kuchyni

Jana Vašáková, Zdena Skokanová N.

Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezonní suroviny v kuchyni – autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Naučí vás připravovat domácí marmelády, sirupy i nanuky, nezapomínají ani na netradiční vánoční a velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky nebo z honu.

Vydalo nakladatelství Smart Press

 

Videa

reklama

reklama