Normandské kuře s jablky

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Normandské kuře s jablky  Foto:
Normandské kuře s jablky
Foto: isifa.com

Dokonale vyladěné chutě jsou jasným důkazem, že toto jídlo má svůj původ ve francouzské gastronomii. Navinulá jablka doplňuje jablečný cider, šalotky a voňavý estragon a všechny chutě se propojí v úžasné krémové omáčce.

Suroviny
máslo 45 g
celé kuře 1,5 kg
sůl
čerstvě namletý pepř
šalotky 8 ks
řapíkatý celer 3 stonky
suchý cider 300 ml
kuřecí vývar 300 ml
jablko 2 ks
kukuřičný škrob 2 lžíce
dijonská hořčice 2 lžíce
sušený estragon 2 lžíce
Postup
1

Předehřejte troubu na 190 ˚C.

2

Ve velkém kastrolu vhodném do trouby rozehřejte 30 g másla a vložte na něj kuře rozporcované na kousky a zbavené kůže. Restujte na velkém ohni 10 minut až bude ze všech stran opečené dozlatova. Pořádně okořeňte solí a pepřem.

3

Přidejte celé oloupané šalotky a nakrájený řapíkatý celer a pár minut restujte společně. Zalijte cidrem a vývarem. Přiveďte k varu, přikryjte poklicí a kastrol vložte do trouby na 40 minut. Poté otestujte, jestli je kuře hotové, špičkou ostrého nože píchněte do masa a pokud z něj vytéká čirá šťáva, je akorát.

4

Zatímco se kuře peče v troubě, rozehřejte zbytek másla na nepřilnavé pánvi a na něj dejte jablka zbavená jádřinců a nakrájená na měsíčky. Smažte z obou stran, až budou jablíčka mít zlatou barvu. Nechte je stranou a udržujte teplé.

5

Smíchejte dohladka škrob se 2 lžícemi crème fraîche. Z pekáče vyjměte kousky kuřete, dejte je stranou a udržujte teplé. Do šťávy v pekáči vmíchejte směs škrobu a crème fraîche, poté přidejte zbylý crème fraîche, hořčici a estragon. Důkladně promíchejte, přiveďte k varu a nechte 3 minuty provařit, až šťáva lehce zhoustne.

6

Servírujte kousky kuřete společně s omáčkou, šalotkami, celerem i opečenými jablíčky. Jako přílohu podávejte čerstvý bílý chléb nebo bagetu.

Normandské kuře s jablky  Foto: isifa.com

Normandské kuře s jablky. Foto: isifa.com

 

Videa

reklama

reklama