Neodolatelný koláč s hruškami a čokoládou

Doba přípravy:
Počet porcí: 10
Koláč s hruškami a čokoládou  Foto:
Koláč s hruškami a čokoládou
Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

Tereza z blogu Foodlover.cz připravila recept pro všechny milovníky čokolády. Výborný koláč v sobě snoubí chuť hořké čokolády s hruškami, což je kombinace naprosto neodolatelná.

Koláč s hruškami a čokoládou  Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

Suroviny
Na těsto:
máslo 100 g
vanilkový cukr 1/2 sáčku
žloutek 1 kus
trocha citronové kůry a šťávy
Na náplň:
hrušky 4 ks
cukr krupice 1 lžíce
piškoty 12 ks
holandské práškové kakao 2 lžíce
tabulka hořké čokolády
vejce 2 ks
rozpuštěné máslo 1 lžíce
hladká mouka 1 lžíce
Postup
1

Máslo, mouku, cukr, žloutek a kůru dobře propracujeme na vále. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme vychladit do lednice asi na půl hodiny.

2

Mezitím si hrušky oloupeme, nakrájíme na kousky a necháme 8 minut vařit v cukerném roztoku – 1 lžíce cukru a vody tak akorát, aby v ní byly hrušky potopené. Potom hrušky scedíme a necháme dobře okapat.

3

Těsto si rozválíme na pomoučněném vále na velikost dortové formy, neděste se, pokud by se s těstem hůř pracovalo, stačí ho prsty hezky natlačit do formy tak, aby okraje měly cca 1,5 cm, žádné velké válení. Na dno dáme 12 rozdrcených piškotů, na ně navrstvíme hrušky.

4

Ve vodní lázni (kastrůlek s vodou a na něm miska) necháme rozpustit tabulku čokolády. Vedle v misce rozmícháme 2 vejce, ty trochu prošleháme, přidáme cukr, kakao, máslo, mouku a čokoládu. Čokoládové těsto navrstvíme na hrušky, všechno dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 30–35 minut. Na talíři koláč hezky ladí s lžící lehce oslazené zakysané smetany.

Koláč s hruškami a čokoládou  Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

Koláč s hruškami a čokoládou  Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

FoodloverKdo je FoodLover.cz ?

Jmenuju se Tereza Sychrová a můj blog FOODLOVER.CZ vznikl z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.

Psalo se léto roku 2012 a já se v bambusové chatičce na ostrově Koh Lanta v Thajsku ze samé zahálky po dlouhých úvahách definitivně rozhodla, že začnu psát blog o jídle, zakoupila z iPhonu jen zázrakem volnou doménu a začala svým blogováním naprosto žít.

Videa

reklama

reklama