Neodolatelná čočková pochoutka

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Neodolatelná čočková pochoutka Foto:
Neodolatelná čočková pochoutka
Foto: kuchařka Jednoduchý stůl

Spíše než přílohou je tahle dobrota samostatným jídlem. Ale s klidem můžete tuhle čočku podávat bok po boku s klobásou nebo grilovanými masy jako vydatnou zimní přílohu. Pokud z receptu vynecháte pancettu, máte skvělou vegetariánskou přílohu k pečené zelenině, jako je červená řepa či dýně.

Každou porci můžete též doplnit o vrchovatou lžičku čerstvého kozího sýra a na závěr hojně pokapat extra panenským olivovým olejem.

Suroviny
pancetta, najemno nakrájená 100 g
cibule, nakrájená na kostičky 1 ks
řapíkatý celer, nakrájený na plátky 1 řapík
dlouhé červené chilli papričky, zbavené semínek a najemno nakrájené 2 ks
drobnozrnná čočka Puy nebo drobná zelená čočka 210 g
zeleninový vývar 750 ml
hladkolistá petržel, nasekaná 2 hrsti
čerstvý kozí sýr k servírování (nemusí být)
Postup
1

Rozehřejte při střední teplotě olivový olej v hrnci se silným dnem. Přidejte pancettu a opékejte 2 minuty, než přidáte cibuli a česnek. Opékejte dalších 5 minut nebo dokud cibule nezměkne a nezezlátne. Přidejte celer, bobkový list, chilli papričky a čočku a míchejte 1 minutu.

2

Poté přilijte vývar. Přiveďte celý obsah k varu, stáhněte teplotu a pozvolna vařte nezakryté 30 minut nebo dokud nebude čočka měkká.

3

Do hotové čočky vmíchejte nakrájenou petržel. Pokud máte rádi kozí sýr, dejte malou lžičku navrch každé porce nebo ho po čočce rozdrobte.

Neodolatelná čočková pochoutka Foto: Neodolatelná čočková pochoutka; foto: kuchařka Jednoduchý stůl

Jednoduchý stůl

Jednoduchý stůl Foto:

Svěží a báječné recepty pro každý den

Michele Cranston

Více než sto receptů od rychlých a jednoduchých večeří pro všední den podávaných v obyčejné misce přes rodinná jídla moderního vzhledu až po staré dobré recepty na slavnostní a víkendové pokrmy podávané na jednom velkém talíři pro více lidí dohromady a doplněné o různé přílohy.

Recepty jsou moderní, jednoduché a originální. Na jejich přípravu budete potřebovat pouze dostupné suroviny a přísady, které stačí už jen chytře zkombinovat. Získáte osobité jídlo plné vůní a chutí, které si každý zamiluje. V celé knize najdete spoustu rad a informací, jak nejsnáze dosáhnout správný výsledek – tedy jídlo potěšující všechny smysly.

Vydalo nakladatelství Omega.

Videa

reklama

reklama