Nejlepší švédské kuličky se smetanovou omáčkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Nejlepší švédské kuličky se smetanovou omáčkou  Foto:
Nejlepší švédské kuličky se smetanovou omáčkou
Foto: Marek Kučera

Inu přiznejme si to, placičky nebo kuličky z mletého masa patří k národním pokladům. U nás karbanátky, v Americe hamburgery, ve Španělsku albóndigas, ve Švédsku kottbullar s jejich smetanovou omáčkou – všechny mají své kouzlo a všechny jsou v kolektivní paměti zapsány zlatým písmem.

Další zajímavé recepty z mletého masa najdete v podzimním čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji od 12. září:

Článek

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH Foto:

Vychutnejte si podzim plný barev, chutí a vůní s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Nové číslo časopisu Prima FRESH vás provede nádherným obdobím podzimu a nabídne více než 70 nových receptů. Najdete ho v prodeji v široké obchodní síti už od středy 12. září.
Suroviny
mleté maso 500 g
strouhanka (nejlépe z den starého pečiva, ne úplně suchá) 1 hrst
hladkolistá petržel, nasekaná 1 lžíce
mleté nové koření 1/4 lžičky
mletý muškátový oříšek 1/4 lžičky
nadrobno nakrájená cibule 1 hrst
sušený granulovaný česnek 1/2 lžičky
vejce 1 ks
olivový olej 1 lžíce
Omáčka:
máslo 5 lžic
hladká mouka 3 lžíce
vývar 500 ml
worchesterová omáčka 1 lžíce
dijonská hořčice 1 lžička
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

V míse promíchejte maso, strouhanku, petržel, koření, cibuli, česnek, vejce a sůl a pepř podle chuti. Dobře propracujte.

2

Ze směsi vytvarujte 12 velkých nebo 20 malých kuliček. Ve velké pánvi rozehřejte olej a přidejte 1 lžíci másla. Kuličky osmažte ze všech stran dozlatova. Přesuňte je do misky a přikryjte alobalem.

3

Do pánve přidejte zbylé máslo, zaprašte mukou, osmažte, až jíška zhnědne. Pomalu vmíchejte vývar a smetanu. Dochuťte worchesterem a hořčicí, uveďte do varu a povařte, až omáčka zhoustne. Podle chuti ji osolte a opepřete.

4

Do omáčky vložte kuličky a společně prohřejte asi 1 až 2 minuty. Podávejte s nudlemi nebo s rýží.

PRIMA TIP: Co švédské kuličky (na internetu mají téměř 8 milionů hitů…) odlišuje od jim podobných, je použité koření – Skandinávci milují teplá orientální koření, jako je muškátový oříšek nebo nové koření, a přidávají je i do masových pokrmů velice často. Dalším typickým rysem je podávání v sametové smetanové omáčce. A rozhodně nic nezkazíte, když ke kuličkám budete podávat brusinkovou nebo moruškovou zavařeninu.

Nejlepší švédské kuličky se smetanovou omáčkou  Foto: Nejlepší švédské kuličky se smetanovou omáčkou; foto: Marek Kučera

Článek

Quinoa s hovězími kuličkami v rajčatové omáčce Foto:

Tentokrát přinášíme výběr těch nejlepších receptů s masovými kuličkami!

Ať už hledáte masové kuličky na italský či švédský způsob, rozhodně si pochutnáte v obou případech, zvlášť pokud jste fanoušci mletého masa. Hezké počasí navíc nahrává...

Videa

reklama

reklama