Nejjemnější játrovka

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Nejjemnější játrovka  Foto:
Nejjemnější játrovka
Foto: Nakládačka na věčné časy

Játrová paštika, která vás pohladí po duši? Tuhle zjemňují mandle a plátky slaniny a pikantní říz jí dodává rybízová zavařenina. Můžete ji podávat na celozrnných toustech, na čerstvém chlebu nebo jen tak samotnou se lžičkou.

Článek

Rychlá paštika z kuřecích jater Foto:

Ty nejlepší recepty na tradiční paštiky a masové pomazánky rillettes

Pokud si doma připravíte do zásoby několik sklenic paštik nebo pomazánek, určitě si je vychutnáte nejenom vy – jsou totiž skvělým tipem na jedlý dárek! :)
Suroviny
vepřová játra 150 g
kuřecí játra 150 g
menší červená cibule 1 ks
domácí sádlo 2 lžíce
portské víno 2 lžíce
prorostlá slanina 100 g
rybízová zavařenina 2 lžíce
nasekané mandle 50 g
čerstvý pepř čtyř barev
zauzená chilli sůl
čerstvá majoránka
Postup
1

Játra očistěte, cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte sádlo, vsypte cibulku, orestujte ji lehounce dozlatova a přidejte játra. Opečte je ze všech stran, aby se zatáhla a přilijte víno. Krátce poduste, až se omáčka vyvaří.

2

Přesuňte do větší nádoby nebo mixéru, přilijte smetanu a rozmixujte tyčovým mixérem nebo v blenderu dohladka. Osolte, opepřete, přidejte majoránku dle chuti a promíchejte.

3

Slaninu nakrájejte na plátky a vyskládejte je do sklenice s těsnicím klipsem a upínacími cvočky o objemu 400 ml. Navrch rozetřete játrovou směs, na ni zavařeninu a posypte mandličkami. Okraj sklenice pečlivě otřete a uzavřete. Uchovávejte v lednici, vydrží tam až 14 dní.

Nejjemnější játrovka  Foto: Nejjemnější játrovka; foto: Nakládačka na věčné časy

Nakládačka na věčné časy

Nakládačka na věčné časy Foto:

Daniela Turecká

Co může být lepšího než hermelín? No přece nakládaný hermelín!

Tahle klasika všech hospod je asi prvním jídlem, které si většina z nás vybaví, když se řekne nakládání. Daniela Turecká vám ale ukáže, že možnosti toho, co se dá „uzamknout“ do sklenice, jsou doslova nekonečné – od masa přes bylinky a zeleninu, až po sladkosti na dětskou party. Chce to jen trochu fantazie, hodně láku a oleje a hlavně rodinu a přátele, kteří to potom všechno spořádají. Na posezení, samozřejmě – za to vám Daniela ručí vlastní… sklenicí. Protože s tou máte v kuchyni pod nakládací čepicí.

A co musíte z knihy zkusit? Krom sýrů všeho druhu z kapitoly V sýru najdeš sílu určitě recept na marinované tofu z kapitoly Zdravěji v oleji či speciálku s lákem kyselým takřka jako od babičky.

V edici Prima FRESH vydává nakladatelství Esence.

Videa

reklama

reklama