Nejjemnější játrovka

Játrová paštika, která vás pohladí po duši? Tuhle zjemňují mandle a plátky slaniny a pikantní říz jí dodává rybízová zavařenina. Můžete ji podávat na celozrnných toustech, na čerstvém chlebu nebo jen tak samotnou se lžičkou.
Článek
Ty nejlepší recepty na tradiční paštiky a masové pomazánky rillettes
Játra očistěte, cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte sádlo, vsypte cibulku, orestujte ji lehounce dozlatova a přidejte játra. Opečte je ze všech stran, aby se zatáhla a přilijte víno. Krátce poduste, až se omáčka vyvaří.
Přesuňte do větší nádoby nebo mixéru, přilijte smetanu a rozmixujte tyčovým mixérem nebo v blenderu dohladka. Osolte, opepřete, přidejte majoránku dle chuti a promíchejte.
Slaninu nakrájejte na plátky a vyskládejte je do sklenice s těsnicím klipsem a upínacími cvočky o objemu 400 ml. Navrch rozetřete játrovou směs, na ni zavařeninu a posypte mandličkami. Okraj sklenice pečlivě otřete a uzavřete. Uchovávejte v lednici, vydrží tam až 14 dní.
Nejjemnější játrovka; foto: Nakládačka na věčné časy
Nakládačka na věčné časy
Daniela Turecká
Co může být lepšího než hermelín? No přece nakládaný hermelín!
Tahle klasika všech hospod je asi prvním jídlem, které si většina z nás vybaví, když se řekne nakládání. Daniela Turecká vám ale ukáže, že možnosti toho, co se dá „uzamknout“ do sklenice, jsou doslova nekonečné – od masa přes bylinky a zeleninu, až po sladkosti na dětskou party. Chce to jen trochu fantazie, hodně láku a oleje a hlavně rodinu a přátele, kteří to potom všechno spořádají. Na posezení, samozřejmě – za to vám Daniela ručí vlastní… sklenicí. Protože s tou máte v kuchyni pod nakládací čepicí.
A co musíte z knihy zkusit? Krom sýrů všeho druhu z kapitoly V sýru najdeš sílu určitě recept na marinované tofu z kapitoly Zdravěji v oleji či speciálku s lákem kyselým takřka jako od babičky.
V edici Prima FRESH vydává nakladatelství Esence.